ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Kedves Barátaim!

 

Az elmúlt napokban személyes beszélgetéseket folytattam olyanokkal, akik önként felvállalták az egyházzal és a gyülekezettel szembeni kritikájukat.

Mindenkivel békességgel váltunk el, s ez a levél nem is akarja újra kiásni a csatabárdot, inkább segíteni szeretne abban, hogy mindenki teljes képet kapjon a jelenről. (A múltat pedig jó lenne elfelejteni és nem régi sérelmeket ismételgetni unalomig.)

Ennek a levélnek a megírására is egy gyülekezeti tag biztatott, a beszélgetésünk után: "Ezek nagyon jó dolgok, teljesen tűzbe jöttem...."
A héten igazán elgondolkoztatott, hogy az emberek milyen sokat tudnak a gyülekezetünkben folyó kevésbé fontos dolgokról és mennyire ismeretlen előttük a gyülekezeti életünk rengeteg fontos területe. (Talán még azt se tudták, hogy mivel foglalkozik egész nap egy lelkész, már én is megkaptam a jól ismert poént: "A lelkész 6 napon át láthatatlan a hetediken pedig érthetetlen" :-)

(Ez a fajta kevés ismeret a gyülekezet életéről megerősít abban, hogy valóban stílust kell váltania a Harangszó újságnak. Sokkal konkrétabban kell beszámolnunk az életünk kisebb -  nagyobb eseményeiről.)

 

Éppen ezért a blog adta lehetőséget kihasználva szeretnék beszámolni két területről, a lelki életünkről és az anyagi terveinkről:

 

Először megpróbálom felsorolni a gyülekezetünkben folyó alkalmakat:

LELKI ÉLET:

HETENTE 4 ISTENTISZTELET:

Csütörtök és vasárnap este valamint vasárnap 9.00. órától gyerekistentisztelet és 10.00. órától felnőtt istentisztelet.

 

..HETENTE MÉG 5 ISTENTISZTELET:

Szentetornya, Rákóczitelep, Kardoskút és havonta egyszer a Monori tanyákon... és persze havonta a könnyűzenei ifjúsági istentisztelet.

 

HETENTE 4 BIBLIAÓRA:

Kedden 16.00. órakor, csütörtökön 19.00. órakor és kéthetente 17.30. -tól a Fiatal Felnőttek Bibliaórája valamint az ifjúsági órát is ide számolom.


HETENTE 6 ÁHÍTAT:

Kedden és pénteken a gyülekezeti teremben, hétfőn 7.30. - kor a pedagógusoknak az iskolában 10.30. az óvodapedagógusoknak az óvodában. Hétfőn és kedden reggel 8.00. -tól az iskolában összesen 500 diáknak.


...ÉS MÉG HÁROM...

Teréz utcai idősotthonban kéthetente, Pusztaszőllősi idősotthonban havonta és az Ezüstfenyő idősotthonban havonta.


KAZUÁLIÁK:

Hétköznap 2 - 5 temetés valamint esküvők és keresztelők szinte minden hétvégén.


LELKIPÁSZTORI BESZÉLGETÉSEK:


Minden gyászoló családdal, esküvőre, keresztelőre készülő párral folytatunk személyes beszélgetést és lehetőség szerint mindenkinél családlátogatást is végzünk. Ezen kívül rendszeresen látogatjuk a gyülekezet tagjait.


 

...ÉS MÉG NEM BESZÉLTEM, A...

...Hallelujah énekköről, a hetenkénti konfirmációi oktatásról, az iskolákban, óvodákban tartott hittanórákról, Evangélikus Életbe és más újságokba írt áhítatokról, cikkekről, rendszeres gitároktatásról... S beindult két zenekar a Credo és a magunkénak érezzük az Immanuelt is!


ANYAGI ÉLET:

 

LEVELEZÉS, TÁRGYALÁSOK:


Mindeközben folyik az iskola és óvoda összevonása, egy komoly felújítás terveztetése és egy másik felújítás konzorciumi tervezése a várossal. Ezen kívül (ezenkívül? :-) valószínűleg komoly anyagi támogatást sikerül szerezni a temető karbantartására és korszerűsítésére. (hosszútávú szerződéssel)

Ha minden a tervek szerint halad szeptemberre teljesen fel lesz újítva a Győry Vilmos téren található (gyülekezetünk tulajdonában levő) épületegyüttes - zöld ház, ahol Koszorús Oszkár könyvesboltja, patika és az ifi lakás is van. Gazdaságos lesz az épület emeleti része az új modern ablakok miatt.


Előrehaladott tárgyalások vannak az Önkormányzattal, a Meszes - Kis közi üzlethelységek és a Család Átmeneti Otthonának teljes (külső) felújításra. Ez egy hosszabb pályázati folyamat, a tervek szerint 2009 - 2010 -ben készül el a munka. (régóta csúnya ez az összevisszaság.)


Egy profi pályázatíró cég keresi a lehetőséget arra, hogy egy nagyon szép tetőt kapjon az evangélikus óvoda. A tervek készülnek, szeretném ha minél előbb meg is valósulna ez a munka.

.... rengeteg dokumentáció, építkezés és szervezés után beindult a szeretetszolgálat, új hangosítás van, - hamarosan bárki meg tudja kapni az istentisztelet hanganyagát, mert fel fogunk venni minden igehirdetést - megújult a torony és a kupola, eltűntek a galambok. Az ezer példányban megjelent HARANGSZÓ újság egy hét alatt teljesen elfogyott!

.... tovább is van, mondjam még? :-)

(Ha valamit kihagytam, elnézést, be lehet írni a hozzászólások közé!!!!!!!!!)

 

Mindebben nincs semmi titkos, a témák nagy része több fórumon be lett már terjesztve, vagy most ért el olyan állapotot az előterjesztés, amikor már tárgyalható formában tudjuk a presbitériumnak átadni. Sőt dicsekvés sincs benne, legfeljebb hála az Isten felé!


A gyülekezet nagyon nagy része megérti és támogatja az erőfeszítéseinket. Mindezt kifejezik az alkalmakon való részvétellel és a növekvő anyagi áldozathozatallal.


Mindezt köszönöm is meg nem is: Köszönöm a támogatást, de ne feledjük: Ezt senki sem a lelkészért teszi, hanem az Istenért és a SAJÁT GYÜLEKEZETÉÉRT.
LEGYÜNK HÁLÁSAK, HOGY MINDENNEK A LELKI FOLYAMATNAK RÉSZESEI LEHETÜNK ÉS TEGYÜK HOZZÁ AZT, AMI RAJTUNK ÁLL!

(Aminek nagyon örülök: a két terület együtt halad, ennyi áldott alkalom mellett nem lehet azt mondani, hogy csak a külsőségekkel, az anyagi dolgokkal foglalkozunk. Sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk a lelki életre, de a megfelelő körülmények is fontosak, hogy minél jobban tudjuk tovább adni az evangéliumot. Mert egy templom kinézete, egy terem rendezettsége is árulkodik a gyülekezet lelki életében lévő rendről.)

Soli Deo Gloria!

 "Nem jó jel az, ha a hívők nem harcolnak az Ördöggel, aki a sarkukat mardossa, ez ugyanis azt jelenti, hogy a sarokmardosó nyugton végezheti a maga dolgát. Ám ha nincs nyugalma és ordít, az annak a jele, hogy megtámadták és le fogják győzni. Mert Krisztus támadást indított az ördög háza ellen. Bizony, ha valaki a keresztyén egyházat békességben, kereszt nélkül, eretnekek nélkül, pártoskodók nélkül szeretné látni, annak csalódnia kell. Mert ha ilyennek látod, akkor az bizony az ördög hamis egyháza, s nem pedig a valódi egyház.”  (Luther Márton)

 

Szeretettel (!):

 

Laci

2 komment

Az érintetek egy részével személyes beszélgetést folytattam a gyülekezeti életünket érintő dolgokról, így a témát lezártnak tekintem. Kérem, hogy a továbbiakban a levelezést  "magánba" folytassuk.
Várom a véleményeket az e- mail címemre: alex1973@vipmail.hu

Deák Laci

u.i. Mivel úgy tapasztaltam, hogy sokszor félinformációk állnak a háttérben , ezért még fontosabbnak tartom a gyülekezet rendszeres tájékoztatását a blogon. Sok gyülekezeti tagnak valóban nincs elképzelése azokról a lelki és anyagi folyamatokról, amelyek komolyan gazdagítják és gazdagítani fogják gyülekezetünket. 

komment















1.
Köszönöm a képen szereplő orosházi testvérek hartai szolgálatát, imádságát.

2. Köszönöm az Immanuel zenekar hartai és orosházi szolgálatát. A teljes anyagot itt találjátok - rengeteg kép és az összes szám (Köszönet a fotósoknak és Szabolcsnak a megvalósításért.):

http://immanuel.szabilinux.hu

3. Nagyon jó hartai beszámolót olvashattok itt:

http://survivorbit.hu/DEKmn8.html

komment

süti beállítások módosítása