ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

január 2008
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

1. Biblia éve a Magyar Hírlapban

Magyar Hírlap című napilap is segíti médiatámogatóként a történelmi keresztény egyházak által 2008-ra meghirdetett Biblia évét. Az esztendő folyamán szombati számaiban – mint arról Dippold Pál főszerkesztő-helyettes tájékoztatta az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtóirodáját – hétről hétre egy-egy katolikus, református, evangélikus újságíró és egy zsidó közíró-rabbi elbeszél és értelmez egy bibliai történetet, példázatot. A történelmi egyházak vezetőinek közös sajtótájékoztatóján, január 14-én Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke is támogatásáról biztosította az egyházi kezdeményezést.

Forrás: Országos Egyházi Iroda

2. Házasság hete

Február 14-én meghirdetik a Nyitott templomok napját. Ezen a napon számos felekezet lehetőséget biztosít bárki számára, hogy házassági esküjét megerősítse, illetve lelkipásztori áldást kérjen. Ezen a napon, ünnepélyes keretek között, 40 évi közös élet után, Levente Péter és Döbrentey Ildikó is megújítja házassági fogadalmát a Deák téri Evangélikus templomban.

Ezen kívül számos rendezvényre kerül sor Budapesten és országszerte a helyi közösségek szervezésében. (Orosházán is!!)

További tájékoztatás a www.hazassaghete.hu oldalon kapható.


3. Interjú Levente Péterrel:

http://hvg.hu/kultura/20080121_interju_levente_peter_
zsebteve_moka_miki.aspx

(Ketté kellett vágnom ezt a bejegyzést, mert nem fért ki a blogra. Remélem így is be tudjátok másolni és fel fog jönni a kívánt interjú.)

 


1 komment














Érdemes megnézni a Biblia éve honlapját:

http://www.bibliaeve2008.hu/


komment



Szeretettel kérem, hogy ajánljátok nyugdíjas hozzátartozóitoknak:



A Győry Vilmos Evangélikus Szeretetszolgálat szervezésben pénteken 14.00. órától farsang lesz a gyülekezeti teremben.














Február 9. -én közös kirándulás lesz Szegedre a "Kaktusz virága" című előadásra. A busz 13.15. -kor indul Orosházáról, a költség - utazás, színházjegy - 3.500 - forint. Jelentkezni Lócziné Krajczár Emesénél lehet.

1 komment

Ma és holnap ökumenikus imahét alkalmait tartjuk a baptista imaházban, evangélikus lelkészek szolgálatával. Ma 17.00. órakor én fogok szolgálni, holnap pedig Ribár János esperes úr zárja a sorozatot.

Ma 18.00. órától ifjúsági óra, ahol Kovács Viktor fog beszélgetést vezetni a mai fiatalok önértékelési problémáiról.

Ma 22.15. -től a Duna Tv a Luther című filmet adja!

Holnap az istentisztelet után lesz Varga Béla fafaragó mester kiállításának megnyitója a gyülekezeti teremben. (Megnyitja Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelő) A kiállítást a szeretetszolgálat szervezi és megtekinthető lesz két héten át  hétfőtől - szombatig, 8.00. - 16.00. óra között.

Jövő kedden 17.30. -kor FIFEB (17.30. ifjúsági lakás)

Február 9. -én 18.00. órától KERESZTÉNY KÖNNYŰZENEI ISTENTISZTELET  lesz a Győry teremben. Az alkalmon az Immánuel zenekar fog szolgálni.

Február 8. - 14. között a Magyarországi Evangélikus Egyházban a házaspárok hete lesz. Az egész országban előadások, beszélgetések és rendezvények lesznek. (Hamarosan meg fog jelenni erről egy összefoglaló program, azon keresztül mindenki érdeklődhet a saját településén megrendezésre kerülő alkalmakról.) Ennek keretében Orosházán február 14. -én csütörtökön  - Valentin napon - 16.00 - 19.00. óra között tartjuk a házaspárok délutánját.
Ez nem csak fiataloknak szóló alkalom, minden korosztály felé nyitottak vagyunk! (Lesz bizonyságtétel, beszélgetés, teázás stb. stb.)

Március 12.- én  szerdán 15.30. - től szeretettel várunk minden olyan kisgyereket az óvodába, akik most lesznek majd kiscsoportosok. Számukra rendezünk egy bemutatkozó délutánt, gitáros énekekkel, játékkal, beszélgetéssel. (Ajánljátok minden olyan barátotoknak, aki még nem tudja melyik óvodába viszi a gyerekét.)

komment



1.

http://www.orosinfo.hu/ovtv_video/20080121/2008012106_szeretetsz.wmv


2. Szombat 22.15. Duna Tv - LUTHER film!!

komment

19.
január

Csernus

Laci73  |  komment

Nekem szimpatikus Dr. Csernus Imre. Pszichiáterként komolyan veszi a bűnt, komolyan veszi a bűn romboló hatását az ember életére, őszintén megmutatja, hogy mindez hova vezet, de a döntést az emberre hagyja. Jó lenne ilyen egyenesen és gerincesen élni.

Ezt találtam tőle / róla:

Dr. Csernus Imre Bevállalja? című kötetében tíz beszélgetés lelhető fel, a doktor gondolataival kísérve. Minden beszélgetés előtt van egy röpke idézet: egy-egy szabály, amit érdemes lehet követnünk. Nézzük egyben!

  1. Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.
  2. Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...
  3. Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.
  4. A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!
  5. Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?
  6. Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.
  7. Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra! (Csak egy szót cserélnék le itt: Támaszkodj az Úrra! - saját beleírás :-)
  8. Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.
  9. A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzd, hogy lehess büszke is magadra!
  10. A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?
Forrás: http://apeiron.uw.hu/Csernus_10.html

komment

14.
január

Sok hír!

Laci73  |  3 komment
1.Szeretettel adok közre három képet a Győry Vilmos Evangélikus Szeretetszolgálat megáldásról:








2.Szeretettel emlékeztetek mindenkit, hogy hétvégi programotok tervezésénél vegyétek figyelembe a 2008. év első ifjúsági istentiszteletét.
Az alkalmat január 19. -én szombaton 18.00. órakor tartjuk a Győry teremben.

Szerertném, ha  minél színesebbek lennének ezek az alkalmak, ezért a következő hónapokban vendég igehirdetők és vendég zenekarok is szolgálni fognak. (Februárban mind a kettő. :-)

3. A szombatonkénti ifjúsági alkalmaknál is az az elsődleges cél, hogy - a jó hangulat mellett - egyre jobban elérjük a fiatalok lelkét és szívét. Ennek első része volt a 2008. évi tervekről folytatott beszélgetésünk, és csendes közös imádságunk egymásért. A múlt héten folytatódott a sor, hiszen vak emberek bizonyságtételéről tartott feleségem és Hack János - aki sajnos maga is érintett - megrendítő előadás és beszélgetés. A most szombati ifjúsági istentisztelet után a következő alkalommal pedig Viktor fog előadást tartani a mai fiatalok énképéről egy újságcikk és saját élményei alapján.

4. Nagyon szeretnénk, ha a mostani ifjúság mellett beindulna egy kisebb ifjúsági csoport is. (A régi TEVE mintájára) A jelenlegi 23 konfirmandus nagyon jó csapatot alkot, őket szeretnénk a májusi konfirmáció után is összefogni. (Én nagyon szeretném, ha Csehi Józsi vállalná hivatalosan ennek a közösségnek a vezetését, egy általa kiválasztott fiatallal vagy kisebb csoporttal együtt.)

5. Az általános iskolások tervezett   és a középiskolások  - már meglevő - ifjúsági alkalmai mellett beindult a fiatal felnőttek bibliaórája is. (minden második kedd 17.30.) Ezeken az alkalmakon is a személyes hitélet kérdései kerülnek előtérbe.

6. Január 20. - 28. között lesz az ökumenikus imahét. 8 napon át, különböző felekezetek templomaiban fogunk találkozni. Szeretettel várunk mindenkit! (Hamarosan felteszem majd ide a pontos programot és a helyszíneket.)

7. A szeretetszolgálatunk egyre több idős embert ér el, a házi gondozást végző szakember munkanapja már telített s egyre többen veszik igénybe az étkeztetésünket is. 
A klub új programokat is szervez, ennek keretében január 18. -án (pénteken) 10.30. -kor Dr. Szemenyei Gabriella fog projektoros előadást tartani a időskori magasvérnyomása veszélyeiről. (Szeretettel várjuk az időseket, szóljatok nekik és küldjétek őket bátran.)
Ezenkívül februárban, a szeretetszolgálat szervezésében,  Varga Béla szobrászmester kiállítása is látható lesz, valamint ortopéd orvos és más szakemberek is várni fogják az érdeklődöket.)

8. Feltétlenül hallgassátok meg!

Kedvenc zeném, hitvallásom és megvalósításra váró feladatom:

https://youtube.com/watch?v=v-fozo2vGGM

Szeretném, ha orosházi templomba élőben is felcsendülne ez a dal. :-)


 

3 komment

Három történetet kaptam az elmúlt napokban, szeretettel adom tovább nektek:

*Egy ilyen testvér.. *


Paul egy autót kapott karácsonyra a testvérétől. Karácsonyeste, amikor kijött az
irodájából, egy utcagyerek ámuldozva járkált a csillogó-villogó új kocsi körül.
-Uram ez az ön autója? - kérdezte.
Paul biccentett.
-A bátyámtól kaptam karácsonyra.
A fiú meghökkent.
-Azt akarja mondani, hogy a bátyja adta magának ezt az autót, és magának ez semmibe se került? Öcsém, bárcsak..
Elbizonytalanodott.
Paul persze tudta, hogy fogja a fiú folytatni. Bizonyára azt kívánja, hogy bárcsak neki
is ilyen testvére lehetne. Amit azonban a srác mondott, tetőtől talpig megrázta.
-Bárcsak-folytatta a gyermek én is ilyen testvér lehetnék!
Paul csodálkozva nézett a fiúra, majd ösztönösen hozzátette:
-Elvigyelek egy körre?
-Ó, igen! Szeretném.
Rövid kocsikázás után a fiú-szemében különös fény csillogott - Paulhoz fordult:
-Uram, megtenné, hogy megáll a házunk előtt?
Paul titkon elmosolyodott. Már sejtette, mit akart a fiú. Meg akarta mutatni a
szomszédoknak, hogy egy nagy kocsi hozta haza. De megint tévedett.
-Megállna ott, a lépcsőknél? - kérte a fiú. Felfutott a lépcsőn, s Paul nemsokára
hallotta, ahogy jön visszafelé. De már nem olyan gyorsan, mint ahogy elment. Karjaiban
mozgássérült kisöccsét cipelte.
Leültette a legalsó lépcsőre, egészen odabújt hozzá, majd rámutatott az autóra:
-Itt van, Öcskös, amiről fent beszéltem neked! A bátyjától kapta karácsonyra, és egy
fillérbe se került neki. Egy napon én is ilyet akarok neked adni.
Akkor majd te is láthatod azt a sok szép dolgot a karácsonyi ablakokban, amiről mindig
megpróbáltam mesélni neked.
Paul kiszállt az autóból, beemelte a béna fiút az első ülésre. Csillogó szemű bátyja
pedig beszállt a háta mögé, és megkezdődött hármójuk felejthetetlen ünnepi kocsikázása.
Azon a karácsonyon Paul megértette, mire gondolt Jézus, amikor ezt mondta:
Nagyobb boldogság adni!


Küldetésben járni


Az ötvenes években történt, hogy egy  őszinte, komoly, Istennek odaszánt,
Krisztusban újjászületett budapesti lelkész felszólítást kapott arra, hogy
vagy abbahagyja az evangélizációt, az ifjúsági munkát és a hitoktatást,
vagy a gyerekeivel és a  feleségével együtt elmozdítják a gyülekezetükből
és kidobják egy Isten háta mögötti faluba.

Erre azt mondta akkor ez a lelkész, hogy Isten háta mögötti falu nincs,
mert minden az Isten színe előtt van és akárhová is dobják Ő mindenütt
ugyanazt csinálja, amivel az Ő Ura Őt megbízta.

Rövid idővel ezután el is mozdították, kitették egy tanyaközpontba, ahol
még templom se volt és néhány év múlva ott, azokban a nehéz időkben, abban
a tanyaközpontban egy kicsiny templom emelkedett ki a házak közül, a
szomszédos két tanyaközpontban pedig egy-egy imaház épült fel.

Ez a lelkész ott is úgy végezte a munkáját, mint aki küldetésben jár. Úgy
dolgozott ott, mintha egész életében oda készült volna.

Utólag elmondta, hogy a kihelyezésével semmi sem változott. Legfeljebb
annyi, hogy egy ideig alig volt mit enni a gyerekeinek, de rövid idő után
megszerették őket és hol egy bögre tejfölt, hol húsz tojást, hol egy pár
összekötött lábú csibét  találtak az ajtó előtt. Eltartotta Őket Isten,
eltartotta Őket a gyülekezet és Ő pontosan ugyan azt csinálhatta ott, amit
a nagyvárosi gyülekezetben, ahonnan kidobták. Mert küldetésben járt.
Ugyanis nem egy nagyvárosi gyülekezetbe, hanem az evangélium hirdetésére
szerződött.

Te küldetésben jársz-e?


Ehhez kapcsolódik a következő,  kicsit régebben játszódó történet. Mórusz
Tamást a nagy angol államférfit egyszer egy tanító rokona látogatta meg
azzal, hogy szerezzen neki egy jó állást.
Miután a rokon előadta a kérését Mórusz Tamás azt válaszolta, hogy éppen
jókor jött, most ürült meg  egy tanítói állás egy távoli faluban -és
mondta a falunak a nevét-, amitől  a kedves tanító rokon elképedt,
felháborodva  azon, hogy hova akarja Őt száműzni a befolyásos államférfi.
Ettől meg Mórusz Tamás képedt el: Száműzni???  Hát mi a probléma? És a
tanító sorolta: Ott én teljesen egyedül leszek, nem lesz megfelelő
társaságom...
Megfelelő társaság? -kérdezte Mórusz Tamás. Hát ott lesz Isten! Ott
lesznek a tanítványai! És ott lesz a jó lelkiismerete.  (Tudniillik egy
olyan állásra pályázott a kedves rokon, ahonnan előbb valaki ki kellet
volna fúrni.)

Mi az oka annak, hogy ez a  tanító sehogyan sem értette ezt a
gondolatmenetet?  Az, hogy  Ő nem küldetésben járt.

Te küldetésben jársz-e?
Neked megfelelő társaság-e Isten?
Te azt csinálod-e, amivel az Úr Jézus megbízott?

És monda nékik Jézus: "Elmenvén  e széles világra, hirdessétek az
evangéliumot minden teremtésnek." 
Márk 16.15.

(Köszönöm mindazoknak, akik - naponként közel százan -  rendszeresen látogatják ezt az oldalt. Remélem mindenkinek sikerül lelki táplálékot találni és  tájékozódni az alkalmainkról.)

6 komment · 1 trackback

09.
január

Alkalmak

Laci73  |  komment
Kedves Barátaim!

1. Bizonyára hallottatok már a plakát levő kezdeményezésről.
Kérem, hogy aki teheti segítsen!

2. Januárban a következő témák lesznek ifin (szombat 18.00. óra - ifjúsági lakás):

Január 12. Tapintható álmok - Vak emberek Isten közelében - Deák Gabi
Január 19. Ifjúsági istentisztelet a Győry teremben
Január 26. Énkép, önértékelés - Kovács Viktor


3. ELSŐ FIFEB: JANUÁR 29. 17.30.!


4. Megfelelő számú jelentkező esetén az Evangélikus Hittudományi Egyetem levelező lelkipásztori kisegítő - hitoktató szakot indít Budapesten: (Havonta egy hétvége - 3 év.) Akit érdekel, kérem szóljon nekem, elmondom az információkat.

http://teol.lutheran.hu/?lap=13&nyv=hun

komment

Ezt a történetet kaptam. Remélem más is erőt merít belőle!

"Canada egyik nagyvárosában történt.
Az úgynevezett "felső tízezer" kultúrára igényes köreiben izgalmat keltett a hír, hogy egy világhírű zongoraművész elfogadta az önálló előadóestre szóló meghívásukat.
A hangversenyt a város legelőkelőbb koncerttermében kívánták megtartani,ahová az igen  borsos árú belépőjegyeket, csak azok vásárolták meg, akiknek az életviteléhez hozzá tartozott ez az egyedülálló művészi élmény.
Közéjük tartozott Mrs. Blue is.  Az idős hölgy maga is zongorázott, de
különösen a legkisebb unokájának akart kedvet szerezni a muzsikához, tehát Őt is elvitte magával.
Az elkényeztetett unoka igen jó hallásúnak mutatkozott, de a zenetanulás legelején tartott.

Amikor a nézőtér lámpáit letompították és csak a színpadot világították meg a fiúcska nyugtalanul fészkelődni kezdett a helyén. Látni akarta a nagy hangverseny zongorát, ezért a zongorához lopódzott.
Közben elhangzott a kezdetet jelző, halk csengő. A fölfokozott
várakozásban a nagymama nem vette észre, hogy az unokája már nem ül mellette. Egyszer csak a zenekar hangolásának finom zajába -kezdetlegesen pötyögtetve-  egy kemény hang, a közismert gyerekdarab, a "Szamár-induló" vágott.

A nézőtéren egy elszörnyedést kifejező halk moraj futott végig, de ebben a pillanatban a függöny mögül előlépett a nagyhírű művész is, aki minden meghajlás nélkül egyenesen a zongorához sietett és máris két kézzel játszott a gyermek vállai felett.
Az elképedt nézők még a hangját is hallották, amit a zongoránál álló
gyereknek azt súgta:
-Csak játssz!  Ne hagyd abba! Tovább!
A játéka, amit a "Szamár-indulóra" improvizált olyan csodálatos volt, hogy valósággal lenyűgözte a hallgatóságot.

Eddig a történet ami azonban nekünk is tartogat üzenetet, ez pedig a
következő: Olykor úgy látszik,  hogy  erőnket, tudásunkat felülmúló vállalkozásba kezdünk Isten országáért, ami néha nem több, mint az Ő hangverseny zongoráján pötyögtetett "Szamár-induló".  Szégyent, méltatlankodást, sőt botrányt is okozhatnánk vele, ha maga az Úr, a világegyetem alkotóművésze nem állna mellénk  és isteni akkordjaival nem tisztítaná meg és nem emelné föl a mi emberi erőlködésünket.

Szolgálj az Úrnak, ne hagyd abba, tovább,  tedd meg ami rádbízatott, légy hű sáfár,  Ő melletted áll, megvéd  és megerősít!"

komment

süti beállítások módosítása