ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

április 2008
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30



















Lesz még egy esemény, erről esperes úr írt a blogon:


"Közhírré tétetik! Deák László lelkész urat 2008. április 15-én az egyházmegyei elnökség vezetésével az orosházi evangélikus gyülekezet Presbitériuma és Képviselőtestülete parókus lelkészének jelölte és május 11-én, pünkösd vasárnapján a gyülekezeti közgyűlésnek végleges megválasztásra ajánlja. Személy szerint nagyon örülök ennek a ténynek, mert nagyon jól tudunk Lacival együtt dolgozni. Félszavakból értjük egymást.
Június 14-ére, szombaton délután 15 órára tervezzük a nagy és ünnepélyes beiktatást! Imádsággal, áldáskívánással gondolok minderre: Ribár János

1 komment

1. Konfirmandusok figyelmébe:

 - Most pénteken a szünet miatt nem lesz konfirmációi óra!

 - Jövő pénteken kezdődik a konfirmandus tábor SZEGEDEN
Indulás: Május 9. péntek. 16. 30. (találkozó a vasút (!) állomáson)
Hazaérkezés: Május 11. vasárnap 17.27. vasútállomás
Költség: 2.500 - ft, amit elég a helyszínen fizetni.



2. Pünkösd ünnepére el fog készülni a templom hangosítása. A teljes rendszer meg fog újulni, 16 hangfal lesz elhelyezve a templomban - ebből 4 a Győry teremben, hogy a kisgyermekes szülők még jobb minőségben hallhassák az istentiszteletet.



3. Pünkösd hétfőn az óvodások pünkösdi istentisztelete lesz 10.00. órától templomunkban. Minden csoport külön kis műsorral fog bemutatkozni és a nagyobbak csapata egy külön előadással is készül. (A keresztség szentségében fog részesülni Körmöczi Levente Péter kistestvérünk.)



4. A Hartára induló busz betelt. Kellő számú újabb jelentkező esetén igénybe tudjuk venni az iskola által a napokban vásárolt 9 személyes új kisbuszt, így még lehet jelentkezni.


5. Július 7. és 14. között több mint negyven testvérünk érkezik Erdélyből, a Brasso melletti Tatrangról. Tisztelettel kérjük, hogy aki teheti lásson vendégül közülük egy - egy vendéget. (Különösen is kérjük azokat, akik már voltak vendégek náluk, lehetőség szerint történjen meg a viszont vendéglátás.) Jelentkezni lehet folyamatosan Csehi Józsefnél a Lelkészi Hivatalban.

komment


Szeretettel küldi Kopf Andris a blogomra:































Honnan tudod, hogy 2008-ban élsz?


1. Véletlenül a mikrón ütöd be a PIN-kódodat.
2. Több éve nem pasziánszoztál rendes kártyákkal.
3. 15 különböző telefonszámod van egy háromtagú családhoz.
4. E-mailt küldesz a melletted ülő embernek.
5. Azt mondod, azért nem tartod a kapcsolatot a régi ismerősökkel, mert nincs meg az e-mail címük.
6. Otthon is az "irodahanggal" válaszolsz a telefonba.
7. Otthonról is a 0-at ütöd először, városi vonalért.
8. Négy éve ugyanannál az íróasztalnál ülsz, de közben három különböző cégnél dolgoztál.
10. A főnököd nem tudná elvégezni a te munkádat.
11. Felhívod a családodat, hogy megtudd otthon vannak-e, miközben hajtasz be a garázsba.
12. Minden tévéreklám végén szerepel egy internet cím.
13. Ha véletlenül elmész otthonról a mobiltelefon nélkül (amit életed első 10, 20, 30, 40 évében nem is ismertél), pánikba esel, és máris visszamész utána.
14. Reggel az az első, hogy bekapcsolod a számítógépet, még mielőtt kimész kávéért a konyhába.
15. Oldalra hajtod a fejed, amikor mosolyogsz.
16. Mosolyogsz és bólogatsz, miközben ezt olvasod.
17. Még rosszabb: pontosan tudod kinek, fogod ezt továbbküldeni.
18. Túl elfoglalt vagy, hogy észre vedd, hogy nincs 9-es a listán.
19. Tényleg megnézted, hogy nincs 9-es a listán.
20. ...és most röhögsz magadon.

3 komment

Kedves Barátaim!

Csütörtökön mennybemenetel ünnepe lesz, 18.00. órától szeretettel várunk mindenkit a gyülekezeti teremben tartandó istentiszteletre.

Vasárnap hat felnőtt testvérünk fog konfirmálni.
A felnőtt konfirmandusok között van 3 óvónő (Kovács Erzsébet, Lukács Ágnes és Mihutz Margit) egy tanárnő (Nagyné Farkas Ildikó) és két gimnazista ( Gyömrei Éva és Jankov Mária)

Vasárnap lesz Bánki Horváth Gergely másfél hónapos kisbaba keresztelője.

Ugyancsak vasárnap fogunk hálát adni az Úristennek egy házaspárral együtt, akik 30. házassági évfordulójukat ünneplik.

Vasárnap az esti istentiszteleten evangélikus gimnazistáink fogják Isten áldását kérni az előttük álló érettségire. Szeretettel várunk más iskolába járó fiatalokat is!

Május 18. -án indul az istentisztelet utáni teázás, a házigazda szerepét a DIAKÓNIAI CSOPORT  vállalta. Ettől a dátumtól kezdve kéthetenként lesz lehetősége az istentiszteleten résztvevő gyülekezeti tagoknak egy pohár tea mellett folytatni a beszélgetésüket. (Kérem a különféle csoportokat: Sámuel, Credo, óvónők stb, stb. ) jelentkezzenek házigazdának a következő vasárnapokra.

A Hartára induló 50 személyes a busz szinte teljesen megtelt, talán 1 - 2 hely maradt. A busz mellett autóval is mennek néhányan, így szép csapattal fogjuk képviseltetni magunkat.

komment

 
Az új iskolalelkészt Kopf Andrásnak hívják és Bonyhádról fog érkezni hozzánk.
Én biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogunk tudni együtt szolgálni az iskola, óvoda és az egész gyülekezet érdekében.

András 2008. augusztus 1. -től lesz a hivatalosan az iskola alkalmazásában, de már május 31. -én a  vendégünk lesz az óvodai ballagáson.)

Isten áldja meg a tervezett orosházi szolgálatát!

(Kedves András! Tudom, hogy rendszeres blog olvasó vagy, ha gondolod a hozzászólásokhoz tedd fel az életrajzod és a pályázatodnak azt a részét, amit szívesen megosztasz másokkal.
Így mindenki megismerkedhet veled egy kicsit. :-) .. aztán majd személyesen!

1 komment

VASÁRNAP AZ ISTENTISZTELET UTÁN LESZ A BIBLIA KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA A GYÜLEKEZETI TEREMBEN.
EZUTÁN A KIÁLLÍTÁS MINDEN MUNKANAPON
8.00. - 16.00. ÓRA KÖZÖTT LESZ MEGTEKINTHETŐ.

1 komment

Megújult a blog kinézete, a beköszönő vers valamint a hozzászólások száma és hossza.
További jó  olvasgatást, informálódást mindenkinek!

komment


TEÁZÁS:

Télen a presbitérium megszavazta, hogy minden második vasárnap legyen az istentisztelet után lehetőség a teázásra és beszélgetésre. Ezt én is nagyon jó ötletnek tartom és szeretném elkezdeni a szervezést.

Az első ilyen alkalom május 18 -án lenne. (Jó idő esetén a templomkertben, esőben pedig a gyülekezeti teremben.)
Egy ekkora feladatot nem tud felvállalni egy ember, ezért azt tervezzük, hogy minden teázásnak más csoport lenne a felelőse. (Sámuel - csoport, Fénysugár Nyugdíjas Egyesület, Szeretetszolgálat munkatársai, Diakóniai csoport, óvodapedagógusok, iskolai pedagógusok, ifjúság, Credo zenekar tagjai, FIFEB tagjai,
gyerekistentisztelet apukái, anyukái stb.)

A feladat: Elkészíteni a teát, egy kis kekszet, kínálgatni és a végén elpakolni.

KÉREM, HOGY BESZÉLGESSETEK ERRŐL A TÉMÁRA JELENTKEZZETEK / JELENTKEZZENEK A NEKTEK / ÖNÖKNEK MEGFELELŐ HÉTRE! (MÁJUS 18. -TÓL KÉTHETENTE.)

NYÁRI TERVEK:

Szeretettel teszem közzé a nyárra tervezett alkalmakat - természetesen a megszokott alkalmakon túl:

Június 23. - 27
. Napközis délután általános iskolásoknak. Minden nap 14.00 - 18.00. óra között színes programok - beszélgetés, éneklés, sport, kézműves foglalkozások  stb. stb.
Szervező: Sámuel - csoport.
Helyszín: Gyülekezeti ház, udvar

Június 28. szombat: Családos nap - gyerekek, szülők egész nap együtt! Végén ifjúsági istentisztelet.

Július 28. - augusztus 2. Orosházi Gitártábor. (Alapvetően Orosháziaknak, napközi rendszerben, közös ebédeléssel, de néhány fiatal számára a szállás megoldható.)

Augusztus 2. este - gitártábor záró alkalma - egyben ifjúsági istentisztelet.

(Még egy hirdetés: Május 24. - nem lesz ifi istentisztelet - régen ez volt a terv, de át kell tenni esküvő miatt!)

komment

21.
április

Beszámolók

Laci73  |  komment
Kedves Barátaim!
























1. Május 30. - 31. között lesz a Fasori Evangélikus Gyülekezetben a Környezetügyi Világnap - Teremtés Ünnep. Ha valakiben van érdeklődés a konferencia iránt legyen szíves nálam jelezni. (Segítek a konferencián való részvételben.)

2. Vasárnap délelőtt a gyerek istentiszteleten az első keresztények életével ismerkedtek a gyerekek. Ebből az alkalomból egy agapé - vacsora (reggeli) volt a gyülekezeti teremben. A közel száz részvevőt finom reggeli - szám szerint 86 darab banán - és más finomságok várták. Egy kicsit átélhettük, milyen lehetett egykor, pünkösd után, Jeruzsálemben.

3. Szombaton Durkó Albert békési pünkösdi lelkész - a magyarországi cigány misszió egyik vezetője -  hirdette Isten igéjét az ifjúsági istentiszteleten, ahol Kovács Viktor testneveléstanár is bizonyságot tett saját dalain keresztül.

4. Gáncs Péter püspök úr, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium vezetősége valamint az Orosházi Evangélikus Egyházközség közös megállapodása alapján betöltésre került az iskolalelkészi állás. (Két jelölt személyes is itt járt, a harmadik lelkész pedig már hosszabb ideje jól ismeri a gyülekezetet valamint a döntésben részvevők is őt.)
Az új iskolalelkész augusztus elsején kezdi meg szolgálatát. (Nevet azért nem írok, mert az érintetteket személyesen szeretné tájékoztatni Esperes úr a döntésről - ne innét tudják meg a pályázat eredményét.)

5. Tegnap nagyon jó beszélgetést folytatunk a FIFEB -en arról, hogy mennyire fontos a tanulás, a teológiában való elmélyülés a hitünk szempontjából, valamint arról, hogy mennyire lehet tantárgy a hittan.

6. Ma (szerdán) 18.30. -tól fúvós koncert lesz a templomunkban a város alapításának 264. évfordulóján. (Mindenkit szeretettel várunk! Holnap délután egy jeles ünnep lesz a városházán - evangélikus érintettekkel -erről is írni fogok! (Emellett holnap 18.00. órakor esti istentisztelet.)

7. Egy teljes lakás bútorzatát felajánlotta egy testvérünk, ingyen elvihető!! (gáztűzhely, konyhaszekrény, ágyak, asztalok, székek stb.) Ha tudtok nehéz helyzetben levő családról minél előbb szóljatok!! (Egy jó állapotú gyerek heverő is ingyen elvihető egyik gyülekezeti tagunktól.)

komment

18.
április

Gyors hírek

Laci73  |  komment
Kedves Barátaim!


















1. Könnyűzenei ifjúsági istentisztelet lesz HOLNAP (április 19. - én) szombaton 17.00. órakor a Győry teremben.

Az alkalmon - a tervek szerint - ketten szolgálnak: Durkó Albert fogja Isten igéjét hirdetni és Kovács Viktor fog bizonyságot tenni saját dalaival.
Az alkalomra mindenki hozza magával a kedvenc bögréjét, mert az istentisztelet után kakaó party lesz! (Felpakoltuk az ifi lakást tejjel, kakaóval és habbal!!)

2. A héten a gyülekezet vett egy új projektort egy hatalmas vászonnal együtt. Holnap már fel fogjuk használni az istentiszteleten s ezután állandó része lesz az ifjúsági és  gyerek -  istentiszteleteknek és egyéb foglalkozásoknak.

3. Ha valakinek van kedve utazni: Ma 17.00. órától Szeverényi János fog prédikálni Telekgerendáson és az Immánuel zenekar fog szolgálni.

4. Jövő kedden FIFEB!

5. Vasárnap az istentisztelet után emlékkő avatás a templomkertben - egy néhai lelkész és tanító emlékére.

6. Jövő vasárnap az istentisztelet után Biblia kiállítás megnyitója lesz a gyülekezeti teremben.

komment

 - Az iskolalelkészi állásra kiírt pályázatra eddig egy hivatalos jelentkező van és néhány nem hivatalos érdeklődő. A szabályos pályázatot benyújtott lelkésszel már a személyes kapcsolatfelvétel is megtörtént. (Végleges döntés rövidesen várható.)

 - Ne feledjétek, hogy szombaton 17.00.(!) órától ifjúsági istentisztelet lesz. A kedvenc bögréteket is hozzátok a kakaó - partyhoz!

 - Vasárnap az istentisztelet keretében két evangélikus gimnazista fog megkeresztelkedni, erre az ünnepi alkalomra is várunk mindenkit!
A várost alapító evangélikus ősök letelepedésének ünnepére készülve, vasárnap az istentisztelet után két új emlékkő lesz elhelyezve és megáldva a templomkertben.

 - A templomban működő iratterjesztés mellett elindult egy másik iratterjesztés is a szeretetszolgálat területén. Így lehetősége van mindenkinek arra, hogy hétfőtől szombatig vásárolni tudjon Bibliákat, énekeskönyveket, áhítatos könyveket, képeslapokat, könyvjelzőket stb. stb.

 - Jövő vasárnap - az istentisztelet után - egy új kiállítás megnyitója lesz a gyülekezeti teremben. A szobrok, domborművek után egy igényes Biblia kiállítással várjuk a látogatókat. (A Biblia éve jegyében szeretnénk megszervezni iskolai osztályok látogatását is.)

 - Május 17. -én Hartán Egyházkerületi Missziói Nap lesz. Erre eddig 24 fiatal jelentkezett, de még van hely.

1 komment

07.
április

Öt hír

Laci73  |  komment
Kedves Barátaim!


1. Mindenkinek köszönjük a felajánlott ruhákat, bútorokat, játékokat és élelmiszereket. A nehéz helyzetbe került család lakása teljesen be lett rendezve, sőt olyan sok felajánlás érkezett, hogy azonnali, gyors segítséget tudnánk nyújtani másoknak is. Ezért azt kérem, ha valakinek a környezetében van olyan család, akiknek szükségük lenne gyermek és felnőtt ruhákra, cipőkre, edényekre valamint egy heverőre szóljon gyorsan!

2. Egy apró, de fontos változás történt a keresztény könnyűzenei ifjúsági istentisztelettel kapcsolatban: A kezdési idő 17.00 (!) óra lesz. A változás azért történt, mert a Credo zenekar meghívást kapott egy jótékonysági bálra, s nagyon szeretném, ha ettől függetlenül részt tudnának venni ők is az istentiszteleten.

Tehát a teljes hír:
Könnyűzenei ifjúsági istentisztelet lesz 2008. április 19. - én szombaton 17.00. órakor a Győry teremben.
Az alkalmon - a tervek szerint - ketten szolgálnak: Durkó Albert fogja Isten igéjét hirdetni és Kovács Viktor fog bizonyságot tenni saját dalaival.
Az alkalomra mindenki hozza magával a kedvenc bögréjét, mert az istentisztelet után kakaó party lesz! (A kakaót néhányan már várták az előző ifi istentisztelet után is, de ezt én fújtam le, mert éppen nagyszombatra eset. Ahhoz az alkalomhoz nem illet volna, de most már meg fogjuk tartani.)

3. Folyamatosan lehet jelentkezni a május 17. -én Hartán megtartásra kerülő Egyházkerületi Missziói Napra. (Részleteket a blogban  - egy szép busz mellett - lejjebb olvashattok.) Eddig 13 fiatal jelentkezett, várjuk a többieket is. Jelentkezni  - az ifjúság tagjainak - Deák Gabinál lehet. Az idősebb jelentkezőket a Lelkészi Hivatalba várjuk.)

4. Ne feledjétek: Holnap 17.30. - ról FIFEB!!

5. Április 15. -én kedden 18.00. órától presbiteri és képviselőtestületi ülés lesz. A két fő téma a lelkészválasztás valamint oktatási intézményeink összevonásának kérdése.

komment



























1. Régi levelezéseimet nézegettem és ezt találtam:

"Olvasó levél


A leghatározottabban szeretném tiltakozásomat kifejezni ismeretlen Szerzővel szemben az Evangélikus Élet előző számában meg nem jelent "írása" ellen (ha a semmit írásnak lehet nevezni egyáltalán), még akkor is, ha én sem írtam semmit, amivel kapcsolatban Szerző válaszolhatott volna. Mert akár írhattam volna is.

Szerző írása mind tartalmában, mind terjedelmében a nullával egyenlő. Ráadásul Szerző mondataiban sem alany, sem állítmány nem található, sőt mondatok sincsenek.
Ezzel kapcsolatban egyszerűen szánalmas lenne az a magyarázat, hogy ennek oka az, hogy Szerző nem is írt semmit.

Sajnálom, hogy Szerző nem olvasta újságunk előző számának valamelyik cikkét. Azt nem tudom megmondani, hogy ezt miért sajnálom, de jól hangzik. Egyébként meg rejtély számomra, hogy a Kis kátéból miért nem idéz Szerző. Ez már nem csupán fantomveszély, hanem a fundamentalista irányzatok káros hatása, ezért szerző nevét
a jövőben kis betűvel tanácsos írni.

Ha pedig ezek után valaki azt állítja, hogy ennek a mostani írásomnak
semmi értelme nincs, sőt még csak el sem mosolyodott rajta, netán végig sem olvasta, az olyan inszinuáció, amelyet teljes tisztelettel, de némi sajnálattal kénytelek vagyok tudomásul venni és ezennel írásom végére pontot tenni.


Mikó László Szerző

2. Köszönöm mindazok segítségét, akik bútort, ruhát, edényeket és más dolgokat adtak a nehéz helyzetbe került családnak. Egy fuvarral már kivittünk és ma megy még egy teljes utánfutónyi bútor.

komment

süti beállítások módosítása