ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kedves Barátaim!

 

Az elmúlt napokban személyes beszélgetéseket folytattam olyanokkal, akik önként felvállalták az egyházzal és a gyülekezettel szembeni kritikájukat.

Mindenkivel békességgel váltunk el, s ez a levél nem is akarja újra kiásni a csatabárdot, inkább segíteni szeretne abban, hogy mindenki teljes képet kapjon a jelenről. (A múltat pedig jó lenne elfelejteni és nem régi sérelmeket ismételgetni unalomig.)

Ennek a levélnek a megírására is egy gyülekezeti tag biztatott, a beszélgetésünk után: "Ezek nagyon jó dolgok, teljesen tűzbe jöttem...."
A héten igazán elgondolkoztatott, hogy az emberek milyen sokat tudnak a gyülekezetünkben folyó kevésbé fontos dolgokról és mennyire ismeretlen előttük a gyülekezeti életünk rengeteg fontos területe. (Talán még azt se tudták, hogy mivel foglalkozik egész nap egy lelkész, már én is megkaptam a jól ismert poént: "A lelkész 6 napon át láthatatlan a hetediken pedig érthetetlen" :-)

(Ez a fajta kevés ismeret a gyülekezet életéről megerősít abban, hogy valóban stílust kell váltania a Harangszó újságnak. Sokkal konkrétabban kell beszámolnunk az életünk kisebb -  nagyobb eseményeiről.)

 

Éppen ezért a blog adta lehetőséget kihasználva szeretnék beszámolni két területről, a lelki életünkről és az anyagi terveinkről:

 

Először megpróbálom felsorolni a gyülekezetünkben folyó alkalmakat:

LELKI ÉLET:

HETENTE 4 ISTENTISZTELET:

Csütörtök és vasárnap este valamint vasárnap 9.00. órától gyerekistentisztelet és 10.00. órától felnőtt istentisztelet.

 

..HETENTE MÉG 5 ISTENTISZTELET:

Szentetornya, Rákóczitelep, Kardoskút és havonta egyszer a Monori tanyákon... és persze havonta a könnyűzenei ifjúsági istentisztelet.

 

HETENTE 4 BIBLIAÓRA:

Kedden 16.00. órakor, csütörtökön 19.00. órakor és kéthetente 17.30. -tól a Fiatal Felnőttek Bibliaórája valamint az ifjúsági órát is ide számolom.


HETENTE 6 ÁHÍTAT:

Kedden és pénteken a gyülekezeti teremben, hétfőn 7.30. - kor a pedagógusoknak az iskolában 10.30. az óvodapedagógusoknak az óvodában. Hétfőn és kedden reggel 8.00. -tól az iskolában összesen 500 diáknak.


...ÉS MÉG HÁROM...

Teréz utcai idősotthonban kéthetente, Pusztaszőllősi idősotthonban havonta és az Ezüstfenyő idősotthonban havonta.


KAZUÁLIÁK:

Hétköznap 2 - 5 temetés valamint esküvők és keresztelők szinte minden hétvégén.


LELKIPÁSZTORI BESZÉLGETÉSEK:


Minden gyászoló családdal, esküvőre, keresztelőre készülő párral folytatunk személyes beszélgetést és lehetőség szerint mindenkinél családlátogatást is végzünk. Ezen kívül rendszeresen látogatjuk a gyülekezet tagjait.


 

...ÉS MÉG NEM BESZÉLTEM, A...

...Hallelujah énekköről, a hetenkénti konfirmációi oktatásról, az iskolákban, óvodákban tartott hittanórákról, Evangélikus Életbe és más újságokba írt áhítatokról, cikkekről, rendszeres gitároktatásról... S beindult két zenekar a Credo és a magunkénak érezzük az Immanuelt is!


ANYAGI ÉLET:

 

LEVELEZÉS, TÁRGYALÁSOK:


Mindeközben folyik az iskola és óvoda összevonása, egy komoly felújítás terveztetése és egy másik felújítás konzorciumi tervezése a várossal. Ezen kívül (ezenkívül? :-) valószínűleg komoly anyagi támogatást sikerül szerezni a temető karbantartására és korszerűsítésére. (hosszútávú szerződéssel)

Ha minden a tervek szerint halad szeptemberre teljesen fel lesz újítva a Győry Vilmos téren található (gyülekezetünk tulajdonában levő) épületegyüttes - zöld ház, ahol Koszorús Oszkár könyvesboltja, patika és az ifi lakás is van. Gazdaságos lesz az épület emeleti része az új modern ablakok miatt.


Előrehaladott tárgyalások vannak az Önkormányzattal, a Meszes - Kis közi üzlethelységek és a Család Átmeneti Otthonának teljes (külső) felújításra. Ez egy hosszabb pályázati folyamat, a tervek szerint 2009 - 2010 -ben készül el a munka. (régóta csúnya ez az összevisszaság.)


Egy profi pályázatíró cég keresi a lehetőséget arra, hogy egy nagyon szép tetőt kapjon az evangélikus óvoda. A tervek készülnek, szeretném ha minél előbb meg is valósulna ez a munka.

.... rengeteg dokumentáció, építkezés és szervezés után beindult a szeretetszolgálat, új hangosítás van, - hamarosan bárki meg tudja kapni az istentisztelet hanganyagát, mert fel fogunk venni minden igehirdetést - megújult a torony és a kupola, eltűntek a galambok. Az ezer példányban megjelent HARANGSZÓ újság egy hét alatt teljesen elfogyott!

.... tovább is van, mondjam még? :-)

(Ha valamit kihagytam, elnézést, be lehet írni a hozzászólások közé!!!!!!!!!)

 

Mindebben nincs semmi titkos, a témák nagy része több fórumon be lett már terjesztve, vagy most ért el olyan állapotot az előterjesztés, amikor már tárgyalható formában tudjuk a presbitériumnak átadni. Sőt dicsekvés sincs benne, legfeljebb hála az Isten felé!


A gyülekezet nagyon nagy része megérti és támogatja az erőfeszítéseinket. Mindezt kifejezik az alkalmakon való részvétellel és a növekvő anyagi áldozathozatallal.


Mindezt köszönöm is meg nem is: Köszönöm a támogatást, de ne feledjük: Ezt senki sem a lelkészért teszi, hanem az Istenért és a SAJÁT GYÜLEKEZETÉÉRT.
LEGYÜNK HÁLÁSAK, HOGY MINDENNEK A LELKI FOLYAMATNAK RÉSZESEI LEHETÜNK ÉS TEGYÜK HOZZÁ AZT, AMI RAJTUNK ÁLL!

(Aminek nagyon örülök: a két terület együtt halad, ennyi áldott alkalom mellett nem lehet azt mondani, hogy csak a külsőségekkel, az anyagi dolgokkal foglalkozunk. Sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk a lelki életre, de a megfelelő körülmények is fontosak, hogy minél jobban tudjuk tovább adni az evangéliumot. Mert egy templom kinézete, egy terem rendezettsége is árulkodik a gyülekezet lelki életében lévő rendről.)

Soli Deo Gloria!

 "Nem jó jel az, ha a hívők nem harcolnak az Ördöggel, aki a sarkukat mardossa, ez ugyanis azt jelenti, hogy a sarokmardosó nyugton végezheti a maga dolgát. Ám ha nincs nyugalma és ordít, az annak a jele, hogy megtámadták és le fogják győzni. Mert Krisztus támadást indított az ördög háza ellen. Bizony, ha valaki a keresztyén egyházat békességben, kereszt nélkül, eretnekek nélkül, pártoskodók nélkül szeretné látni, annak csalódnia kell. Mert ha ilyennek látod, akkor az bizony az ördög hamis egyháza, s nem pedig a valódi egyház.”  (Luther Márton)

 

Szeretettel (!):

 

Laci

2 komment

süti beállítások módosítása