ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Kedves Fiatalok!

 
Ez a blog nem csak a szépről akar szólni, mert nem lenne igaz és őszinte. Ezért bátran leírok egy problémát is - szem előtt tartva, hogy rengeteg áldás és jó alkalom van gyülekezetünkben!
 
Ahogy gondolkozom az ifjúsági alkalmakról, úgy érzem, hogy tényleg szükség volt a változtatásra.
Eddig egy olyan modellt próbáltunk követni, amikor egy ifiben nyitottak voltunk mindenki felé, de ennek a várt pozitív eredmény helyett inkább leépülés lett a vége. Ennek az az egyik oka,  - a sok egyéb mellett, mint pl. a továbbtanulás más városban - hogy túlságosan sokféle fiatal volt együtt, túl nagy korkülönbséggel, s így nem tudott igazi közösség kialakulni. Emellett bizonyos fiatalok problémája túlságosan is előtérbe került, s ez többen már nehezen tolerálták. 
Sajnos emiatt a nyári hónapokra drasztikusan lecsökkent a létszám, ma is csak négyen voltak....
Nincs ezzel semmi gond, megértem azokat, akiknek ezek az - elsősorban inkább lelkigondozói - alkalmak, nem adtak felüdülést és nem segítették a hitük elmélyedését. 
Ezért volt elengedhetetlen a változtatás, aminek van még egy fontos része: az ifiben 20 év lesz a maximális felső korhatár. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ezeken az alkalmakon a középiskolás korosztályt célozzuk meg, s ezután természetesen kell következni a hívő életében a továbblépésnek!! (Ez alól az a két fiatal lesz kivétel, - Bianka és Józsi -  akik zenével fognak szolgálni, de nekik is feladatuk, hogy "kiképezzék" az utánpótlást! :-)
Erre számtalan alkalom van gyülekezetünkben, a Reménység Istentisztelet, a csütörtöki istentisztelet, fiuk számára a Férfiak Sátra és még sok egyéb alkalom. Oda kell tovább lépni, nem lehet egy közösség életében megrekedni. Az a cél, hogy az ifi után itt jelenjenek meg az idősebbek, s a helyüket új konfirmáció utáni fiatalok vegyék át. (Nem lehet olyan ifit tartani, ahol a 13 éves gyerek a fiatal  - olykor 30 év körüli -felnőttel van együtt. Persze a szeretet mindent legyőz, de itt már teljesen más problémák, feszültségek és örömök vannak jelen, amelyek szétfeszítik egy beszélgetés kereteit. Két csoport mindig háttérbe kerül: a túl fiatalok és a túl idősek vagy a túl fiatalok és "középkorosztály" mert az időseknek szól..)
Természetesen egy -egy csodálatos nyári családos nap egészen más, ott át is éltük a különböző generációk egybeolvadását, de ez inkább a különlegesség és ezt nem lehet heti rendszerességgel megoldani. 

Így fog kialakulni egy normális rendszer:
Kisgyerekek (óvoda, alsósok) - családi istentisztelet
12 - 14 évesek - konfirmáció felkészítés két éve
14 - 18 évesek - pénteki ifi
18 év felett - RIT, és a gyülekezeti élet számtalan alkalma.

Volt egy másik gond is, ami miatt az ifi lassan elfogyott, s ez nem más, mint a rossz elvárások felerősödése. Értem ez alatt azt hogy, egyre több fiatalnál a lényegről a lényegtelenre terelődött át a hangsúly. Az igei tartalom helyett néhányan csak az ismerkedési lehetőség, ifi utáni játék és egyebek miatt jöttek, s nem a lelki tartalom volt a vonzó. Ezzel sem lenne baj, addig míg megvan egy helyes egyensúly a kettő között. De amikor ez felborult, akkor a lényeg veszett el (!), és a lényegét vesztette az alkalom is a számukra - hiszen ismerkedni, játszani máshol sokkal jobban lehet! Ebben mi nem tudunk versenyezni semmilyen világi alkalommal, viszont amit mi tudunk adni, azt nem adja senki más! 
A péntek délutánok és esték ebben is tökéletes megoldást nyújtanak, hiszen lehetőség lesz a komoly lelki elmélyülésre és utána mindazon dolgokra, amit eddig egyesek az ifitől vártak. (Természetes dolgok az ismerkedés, a játék és szórakozás, de ezeket nem lehet beleolvasztani vagy belekeverni az ifi életébe, ami alapvetően egy IFJÚSÁGI BIBLIAÓRA, még ha nem is ezt az elnevezést használtuk, s ezért mást is bele lehetett érteni. Itt az ISTEN IGÉJE KELL, HOGY A KÖZÉPPONTBAN ÁLLJON!)

Vallom, hogy sok dologban bátran változtatni kell, különösen ha ennyire látható, hogy rossz úton járunk! (Akinek ez nem tetszik, annak egy rossz hír: Októberben az Országos Missziói Napon másfél órát kaptam arra, hogy a misszió legújabb területeiről és ágairól tartsak előadást és vezessek beszélgetést. ("Krisztusi szabadsággal a misszióban.") Így az eddigieknél is jobban érdekel, hogy miként lehet a mai világban megtalálni a legjobb formákat az evangélium továbbadására, mert nem biztos, hogy az a jó, ami 20 - 25 éve jó volt.)

Azért választom ezt a "hírközlési formát", mert valóban nyitott vagyok a párbeszédre. Szeretettel várom a gondolatokat - mert tudom, hogy vannak (!) - a blogon, e - mailban vagy személyesen!

 

1 komment

Kedves Fiatalok!

2010.  szeptember 10 -től teljesen új időpontban, helyen és felépítéssel fognak menni az ifjúsági órák gyülekezetünkben. Olvasd el, jegyezd meg és CSATLAKOZZ!

 

Nézzük sorba a változásokat - először csak felsorolás szintjén:

1. Az alkalom szombatról PÉNTEKRE  kerül át.  

2. Újra visszakerül a kezdés 18.00 órára és minden alkalom kb. 19.45 -ig tart majd.

3. Nem hetente, hanem KÉTHETENTE  lesz majd ifjúsági - s mellette természetesen továbbra is hetente az iskolai klub és Reménység istentisztelet.

4. Változik a helyszín: Az ifi lakás helyett az ISKOLÁBAN lesznek az ifik.

Egy kicsit részletesebben: A gyülekezetben és az iskolában sok párhuzamosan futó területen folyt az ifjúsági munka. (Szombati gyülekezeti ifi, pénteki klub, gimifi, Mustármag ifi próbálkozás.) Ezt a széttagoltságot szerettük volna megszüntetni és a sok kis csoport helyett egy nagyobb közösséget összefogni. Hála Istennek az iskola vezetésének, az új iskolalelkésznek, a klub vezető pedagógusának és nekem olyan megoldást sikerült találni, amelyben hétről - hétre valódi közösségi élményt lehet átélni minden fiatalnak. (Csak azért soroltam fel ezt a sok embert, hogy lássátok, tényleg együtt gondolkoztunk és együtt szeretnénk valami újat kialakítani - nektek és még inkább értetek!)

Ennek az változásnak a lényege, hogy a pénteki iskolai klubot és a gyülekezeti ifjúságot közelebb hoztuk egymáshoz, hiszen sok esetben amúgy is nagy az átfedés a két közösség között. Minden második pénteken ifjúsági alkalom lesz az iskolában - a megszokott énekléssel, imádsággal, beszélgetéssel, lelki tartalommal. (Ezeket Ákossal tartjuk felváltva) A hónap másik két péntekén, 18 és 20. óra között, egy Ákos által kitalált és megszervezett meglepetés program lesz - erről majd később! (Ez csak az iskolánk diákjainak, a pénteki klub tagjainak.)

Ezek az alkalmak 19.30  és 20.00 óra között érnek majd véget, és utána lehet kapcsolódni a már megszokott pénteki klub élethez. (A pénteki klub úgy van kitalálva, hogy oda csak az iskolánkba járó, vagy korábban ott tanuló diákok járhatnak, ezért a klubhoz való csatlakozás nekik lehetséges, a többi fiatalnak ezzel véget ér a pénteki program.)

Az ifivel párhuzamosan fog menni már 18.00. órától a klub is, de én nagyon remélem, hogy Ákossal sikerül olyan ifjúságit csinálni ezalatt a tornaterem környékén, hogy sokan inkább ott kezdik a "klubéletüket" és nem a billiárd asztal mellett! Felvállaljuk a harcot!!:-)

Hogy fokozzam a feszültséget, leírom újra: Két meglepetés lesz a jövőben: Az egyikről már írtam, s ez nem más, mint a minden második pénteken megvalósítandó program. A másik meglepetés szeptember 10 -én 18.00. órától lesz az iskola udvarán! (Egy hivatás újonca mutatkozik be eddig nem ismert, zseniális oldaláról! Erről majd egy kicsit később!) 

Erre az alkalomra mindenkit szeretettel várunk - "klubost", "ifist" és "újoncot", aki eddig nem járt, de kedvet kapott!

Ne feledjétek: augusztus 28.- án és szeptember 4 -én 17.00 (!) órától még "hagyományos" ifi a gyülekezeti terem udvarán!

komment

Még néhány nap és kezdődnek a REMÉNYSÉG ISTENTISZTELETEK!

Helyszín: Továbbra is a templom emeletén levő Győry Vilmos terem

Két személyes gondolat:

1. Anélkül, hogy bármelyik alkalmat a másik elé helyezném, megjegyzem: a gyülekezet jövője szempontjából a legfontosabb alkalom a Családi Istentisztelet (CSIT) és a Reménység Istentisztelet (RIT). Tudom, hogy sokak számára ez nehezen elfogadható, és a tíz órási istentiszteletet tartják a gyülekezeti élet csúcspontjának, de ha az ember előre tekint, akkor ezen a két istentiszteleten van kitörési lehetőség. Itt van lehetőség arra, hogy a gyülekezet lassan ne elfogyjon, hanem  - talán nagyon is messziről jött - ÚJ TESTVÉREKKEL gazdagodjon.

2. Növekedés akkor lesz az életedben testvérem, ha rájössz, hogy erre az istentiszteletre, NEKED VAN SZÜKSÉGED!  Szép minden erőfeszítés, amit a lelkészek vagy a szolgálók tesznek hétről - hétre, de nem ezért kell eljönni, nem nekik kell kedveskedni, vagy így méltányolni az erőfeszítésüket! Nem ez a fontos, sőt ez egy lényegtelen semmiség ahhoz képest, amit neked adni akar az Isten. Értem, értünk ne gyere, csak magad miatt, sőt amiatt, aki TÉGED VÁR!

Átéltük, megtapasztaltuk, hogy milyen erő van ezekben az istentiszteletekben. Látjuk, hogy mit rontottunk el, vagy mit nem tudtunk úgy végig vinni, ahogy szerettük volna. Ezekből tanultunk és azon leszünk, hogy a szeptembertől még áldottabb körülmények között találkozhass az Élő Istennel. ....ez már egyedül rajtad áll!

Az alkalmak a megszokott rend szerint fognak menni, egyetlen változással: A téma minden alkalommal egy újszövetségi levél lesz. Az alkalom elején mindig lesz egy 8 - 10 perces felvezetés a levélről. (Kortörténet, ki írta, kinek, kiknek, miért, mi volt a háttérben stb. stb.) Utána jön majd egy igehirdetés a levél legfontosabb üzenetéről. (Változást jelent még az is, hogy sokkal több lesz a filmrészlet az istentiszteleteken és egyéb új megoldások is lesznek a liturgiában.) 

Továbbra is minden második vasárnap ÚRVACSORA  és minden harmadik vasárnap AGAPÉ. 

A tervezett program:

Szeptember 5 - A velünk és értünk "levelező" Isten - bevezetés 
Szeptember 12. - Római levél - ÚRVACSORA
 

Szeptember 19. -  I. Korinthus - agapé
Szeptember 26. - II. Korinthus 
Október 3. - Galata 
Október 10. - Efezus - ÚRVACSORA
Október 17. - Filippi - agapé
Október 24. - Kolosse 
Október 31. - reformáció ünnepe együtt a reformátusokkal.
November 7. - A Nagy Októberi.....I. Thesszalonika
November 14. - II. Thesszalonika - ÚRVACSORA
November 21. - I. Timótheus - agapé
November 28. - II. Timótheus 
December 5. - Títusz
December 12. - Filemon - ÚRVACSORA
December 19. - Zsidókhoz írt levél - agapé

komment

Nézzük mi történt az elmúlt napokban. Látványos dolog kevés volt, de apróbb feladat és eredmény annál inkább:

1. Eltűntek az állványok a Meszes Kis Köz egyik oldaláról - és átkerültek a másikra. Ezzel a felújítás nagyobbik része elkészült, bár még itt is vannak feladatok. Az üzletek nyílászárói még egy réteg festést kapnak és hamarosan felkerülnek az ajtókra és az ablakokra az új spaletták. (Van néhány üres üzlet, ezeket hamarosan meg fogjuk hirdetni. Akit érdekel, érdemes figyelni, hiszen a főtér rekonstrukció után nagyon jó helyen lesznek ezek az üzletek. Erre egyre többen jönnek rá, egyre több az érdeklődő!) Szeptember közepére a teljes épületsor a régi szépségében lesz látható!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Szombaton megtörtént a templomtakarítás. A gyülekezet méretéhez képest nagyon kevesen jöttek segíteni, ez engem őszintén meglepett... Aki eljött, annak nagyon köszönjük!

3. Ezen kívül számtalan dolog volt még: berendeztük az Amerikából hamarosan iskolánkba érkező lektor lakását, felbútoroztunk egy nehéz helyzetben levő családot, megáldottam egy új otthont és családot Gyopároson, meglátogattam egy nem rég házasodott kedves házaspárt, többen jöttek lelkigondozói beszélgetésre, esperes úrral kidolgoztuk a gyülekezeti munkaprogramot 2010. végéig valamint részt vettem a felújított katolikus templom megáldásán. Ez a hét is tartalmas lesz: Holnap köszöntöm az új óvódásaink szüleit, megbeszélésem lesz az állami iskolákban tanító hitoktatókkal, temetek Tótkomlóson, csütörtökön pedig Telekgerendáson tartok áhítatot mozgássérült fiataloknak. Utána egy presbiteri ülés, majd a Sámuel csoporttal tervezzük meg a következő időszak Családi Istentiszteleteit. (Valahogy így néz ki a többi lelkész naptára is, ebből látszik, hogy van feladat és van ÉLET a gyülekezetünkben.)

4. FONTOS MEGHÍVÓ VASÁRNAPRA!

Isten iránti örömmel és hálával tudatjuk, hogy a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új épülete elkészült, és felszentelésére 2010. augusztus 29-én de. 10 órai kezdettel az orosházi evangélikus templomban  tartandó tanévnyitó istentisztelet után kerül sor a helyszínen. Az istentisztelet keretében fog igazgatói esküt tenni Fehér Borbála igazgató asszony és áldásban részesül Ribárszki Ákos iskolánk új lelkésze, a gyülekezet beosztott lelkésze.
Igét hirdet, és a felszentelést végzi Gáncs Péter püspök
Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Nagyon szép lett az új épület, nagyon nagy előrelépést jelent ez a munka iskolánk életében! 

5. Komoly változások lesznek a szombati ifjúsági órákkal kapcsolatban is. Egyenlőre még több terv is van, de hamarosan kialakul a legjobb megoldás. (A jelenlegi rendszer nem megfelelő, az alkalmakat hozzá kell igazítani a valós igényekhez és a résztvevőkhöz.) Nem árt az ifjúsági munkában is új utakon elindulni, különösen akkor, ha ezt már más területeken megtettük!

komment

süti beállítások módosítása