ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kedves Fiatalok!

 
Ez a blog nem csak a szépről akar szólni, mert nem lenne igaz és őszinte. Ezért bátran leírok egy problémát is - szem előtt tartva, hogy rengeteg áldás és jó alkalom van gyülekezetünkben!
 
Ahogy gondolkozom az ifjúsági alkalmakról, úgy érzem, hogy tényleg szükség volt a változtatásra.
Eddig egy olyan modellt próbáltunk követni, amikor egy ifiben nyitottak voltunk mindenki felé, de ennek a várt pozitív eredmény helyett inkább leépülés lett a vége. Ennek az az egyik oka,  - a sok egyéb mellett, mint pl. a továbbtanulás más városban - hogy túlságosan sokféle fiatal volt együtt, túl nagy korkülönbséggel, s így nem tudott igazi közösség kialakulni. Emellett bizonyos fiatalok problémája túlságosan is előtérbe került, s ez többen már nehezen tolerálták. 
Sajnos emiatt a nyári hónapokra drasztikusan lecsökkent a létszám, ma is csak négyen voltak....
Nincs ezzel semmi gond, megértem azokat, akiknek ezek az - elsősorban inkább lelkigondozói - alkalmak, nem adtak felüdülést és nem segítették a hitük elmélyedését. 
Ezért volt elengedhetetlen a változtatás, aminek van még egy fontos része: az ifiben 20 év lesz a maximális felső korhatár. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ezeken az alkalmakon a középiskolás korosztályt célozzuk meg, s ezután természetesen kell következni a hívő életében a továbblépésnek!! (Ez alól az a két fiatal lesz kivétel, - Bianka és Józsi -  akik zenével fognak szolgálni, de nekik is feladatuk, hogy "kiképezzék" az utánpótlást! :-)
Erre számtalan alkalom van gyülekezetünkben, a Reménység Istentisztelet, a csütörtöki istentisztelet, fiuk számára a Férfiak Sátra és még sok egyéb alkalom. Oda kell tovább lépni, nem lehet egy közösség életében megrekedni. Az a cél, hogy az ifi után itt jelenjenek meg az idősebbek, s a helyüket új konfirmáció utáni fiatalok vegyék át. (Nem lehet olyan ifit tartani, ahol a 13 éves gyerek a fiatal  - olykor 30 év körüli -felnőttel van együtt. Persze a szeretet mindent legyőz, de itt már teljesen más problémák, feszültségek és örömök vannak jelen, amelyek szétfeszítik egy beszélgetés kereteit. Két csoport mindig háttérbe kerül: a túl fiatalok és a túl idősek vagy a túl fiatalok és "középkorosztály" mert az időseknek szól..)
Természetesen egy -egy csodálatos nyári családos nap egészen más, ott át is éltük a különböző generációk egybeolvadását, de ez inkább a különlegesség és ezt nem lehet heti rendszerességgel megoldani. 

Így fog kialakulni egy normális rendszer:
Kisgyerekek (óvoda, alsósok) - családi istentisztelet
12 - 14 évesek - konfirmáció felkészítés két éve
14 - 18 évesek - pénteki ifi
18 év felett - RIT, és a gyülekezeti élet számtalan alkalma.

Volt egy másik gond is, ami miatt az ifi lassan elfogyott, s ez nem más, mint a rossz elvárások felerősödése. Értem ez alatt azt hogy, egyre több fiatalnál a lényegről a lényegtelenre terelődött át a hangsúly. Az igei tartalom helyett néhányan csak az ismerkedési lehetőség, ifi utáni játék és egyebek miatt jöttek, s nem a lelki tartalom volt a vonzó. Ezzel sem lenne baj, addig míg megvan egy helyes egyensúly a kettő között. De amikor ez felborult, akkor a lényeg veszett el (!), és a lényegét vesztette az alkalom is a számukra - hiszen ismerkedni, játszani máshol sokkal jobban lehet! Ebben mi nem tudunk versenyezni semmilyen világi alkalommal, viszont amit mi tudunk adni, azt nem adja senki más! 
A péntek délutánok és esték ebben is tökéletes megoldást nyújtanak, hiszen lehetőség lesz a komoly lelki elmélyülésre és utána mindazon dolgokra, amit eddig egyesek az ifitől vártak. (Természetes dolgok az ismerkedés, a játék és szórakozás, de ezeket nem lehet beleolvasztani vagy belekeverni az ifi életébe, ami alapvetően egy IFJÚSÁGI BIBLIAÓRA, még ha nem is ezt az elnevezést használtuk, s ezért mást is bele lehetett érteni. Itt az ISTEN IGÉJE KELL, HOGY A KÖZÉPPONTBAN ÁLLJON!)

Vallom, hogy sok dologban bátran változtatni kell, különösen ha ennyire látható, hogy rossz úton járunk! (Akinek ez nem tetszik, annak egy rossz hír: Októberben az Országos Missziói Napon másfél órát kaptam arra, hogy a misszió legújabb területeiről és ágairól tartsak előadást és vezessek beszélgetést. ("Krisztusi szabadsággal a misszióban.") Így az eddigieknél is jobban érdekel, hogy miként lehet a mai világban megtalálni a legjobb formákat az evangélium továbbadására, mert nem biztos, hogy az a jó, ami 20 - 25 éve jó volt.)

Azért választom ezt a "hírközlési formát", mert valóban nyitott vagyok a párbeszédre. Szeretettel várom a gondolatokat - mert tudom, hogy vannak (!) - a blogon, e - mailban vagy személyesen!

 

1 komment

süti beállítások módosítása