ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

október 2007
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Fenyvesi Félix Lajos: A Bűn és bűnhődésben Dosztojevszkij csodálatos soraira találok: „És emberfia nem követhet el olyan bűnt, amely kimerítené az Isten végtelen szeretetét.”

Vagy lehetséges olyan bűn, amely túlhaladná az isteni szeretetet?

Az egyetlen, amelyre nincs mentségünk: anyánk ellen elkövetett vétség!

Ilyet hordozok én is halála óta, s érzem a múló idővel, egyre nehezebb ez az égő kereszt: szinte elviselhetetlen már és egyetlen vágyam, hogy beszélhessek róla. Nincs olyan nap, ne törne rám és nincs, hogy gyötrő álom képében ne kísértsen, ne szegődjön szívemnek: mit is tettem?

A legkínzóbb a tegnapi éjszaka volt: ott állt előttem Isten, mellette, félénken vállai mögé bújva, halott anyám. Pihent a mindenség, senkire, semmire nem figyeltek, csak rám, újszülött csillagokat hagyott az Úr meghalni. És felelnem kellett. Halála előtti este nem mentem be hozzá, nem kérdeztem meg, hogy van, pedig tudtam, beteg. Lehet, egész nap nem evett, talán a gyógyszerét se bírta bevenni. Csendben van, ezt hazudtam magamnak, bizonyára alszik, nem zavarom....

Most, hogy írom ezeket a visszaemlékező mondatokat, hallom suttogó, hívó szavait és beleremegek. Negyven éven át hűséges és egyetlen órára közönyös fia most úgy érzi, mindent lerombolt, fölégetett és nem tud hova menni fájdalmával.

Csak a bűnbánattal törődj szakadatlanul, a félelmet pedig űzd el. Hidd el, hogy az Isten úgy szeret, ahogy el se tudod képzelni, bűnöddel együtt és bűnödben is szeret.”

Hihetek az írónak? Miért, hogy kételkedem és nem találok megnyugvásra? Vagy az táplálja meg nem szűnő fájdalma, hogy megbántott anyám nem bocsátott meg nekem?

Szeretetemmel kiválthatóm -e magam?

A szeretet olyan kincs – írja befejezésül Dosztojevszkij – hogy azon az egész világot megveheted.”

Gyönyörű, szívszorító sorok. Bíznom kell, így élnem tovább és akkor reménykedhetek.

Megyek, és most már nem félek, nem bánkódok embertársaim rosszindulata miatt. Ellenségeimre sem haragszom. Tudom, a holnap szigorú megpróbáltatásai várnak rám. Szelíd vagyok és hatalmas.”

komment

A kezünkben még ott a kalapács. És mégis!

komment · 1 trackback

Néhány alkalom:

1. A 2007. év végéig szeretném elkészíteni az ifjúsági alkalmak témáit és az adott témák felelőseit.
Ezzel kapcsolatban szeretnék egy megbeszélést tartani azokkal, akik ebben a szolgálatban szívesen részt vennének.
Akit érdekel szeretettel várom 2007. október 30. -án kedden 17.00. órára az ifi lakásba!
Gyertek, megbeszéljük a tábor tapasztalatait is!
(Jó lenne a különböző fényképezőkön készült képeket egy cd -re feltenni, ha valaki ebben tud segíteni feltétlenül szóljon!)

2. 2007. október 31. szerda 15.00. óra Sámuel - csoport megbeszélés az ifi lakásban.

3. November 5. hétfő - indul a felnőtt konfirmáció.

4. November 9. péntek - indul a gyermek konfirmáció.

5. Szeretettel ajánlom a figyelmetekbe a mai (szombat)  Békés Megyei Hírlapot. A tervek szerint egy teljes oldal foglalkozik a mai fiatalok szórakozási szokásaival. Engem is megkérdeztek mit gondolok erről. (ez a terv, én még nem olvastam.)

komment

El se indultunk és már haza is értünk Nagyszénásról, az oly sokszor beharangozott és oly nagyon várt őszi ifjúsági táborunkból.
Milyen volt?
Jó.
Bővebben?
Nagyon jó.
Szombat délután kezdtek el szállingózni a fiatalok, s estére össze is jött egy 22 fős csapat. (Ez volt az állandó létszám, legfeljebb néhány részvevő cserélődött.)

A programban szerepeltek éneklések, beszélgetések, imaközösségek, vetélkedő és két különös alkalom:
Az első a homok foci volt Tesco zacskóba csomagolt labdával. (A becsomagolt labdára egy vak barátunk miatt volt szükség, így ő is tudta merről jön a labda. Ez olyan jól sikerült neki, hogy a látó embereket megszégyenítve védett és rúgta ki a labdákat.)
A másik különös alkalom a Művelődési Házban megtartott zenés evangélizáció volt. Úgy érzem, hogy azoknak akik részt vettek ebben a szolgálatban, meghatározó élmény volt. Ami a profi fellépésből hiányzott, azt szívből tettük hozzá és ezt nagyon jól érezték a nézők is. Áldott alkalom volt!
Sok mindenről lehetne még írni - kalandos, horkolós éjszakákról, töménytelen finom ebédről, megreformált tálalásról, sátorban alvó beázott eszkimókról, vetélkedőnél sugdosó zsűrielnökről, csendes bocsánatkérésről (külön köszönöm!) stb. stb. - de most csak ennyire telik az időmből, mert várnak az orosházi feladatok is.
Folytatás szombaton, s hamarosan újra nagyon Nagyszénáson!

komment

1. Múlt szerdán alkoholbetegek között szolgáltam Szarvason. Számomra sokat jelentett ez az nap, amit közöttük tölthettem. Egy mondatban így lehetne összefoglalni az tapasztalataimat: "Szembe néztem az ördöggel és az Istennel." (Raszputyin helyesen mondta: "Aki hátat fordít az Istennek, az a Sátánnal néz szembe.")
Szembe néztem az ördöggel, ahogy hallgattam a már megszabadult és még harcoló alkoholisták vallomásait. Szinte éreztem a munkáját, hogy csábított el embereket, miként lettek az alkohol rabjai.
De nem csak a gonosszal találkoztam, hanem az Istennel is, aki segített egy ma 60 éves férfinek egyetlen átsírt és átimádkozott éjszaka után letenni a poharat. (17 éve hozzá se nyúlt.) Azóta inkább alkoholisták közé jár segíteni.
Újra feltettem magamban a kérdést: Hiszünk -e még az imádság erejében? Hiszünk -e még a gyógyulásokban? Elég a most vasárnapi igére gondolni: Jézus meggyógyította a bénát - igaz a lelkével kezdte, s előbb a bűneit bocsátotta meg.

2. Szombatig a nagyszénási táborra készülök, szervezem a technikai dolgokat és az alkalmakat. Ma megyek ki újra megnézi a helyszín és összeírni mire lesz szükségünk. (Teszek majd fel képeket kedvcsinálóul a szállásról.) HA VALAKINEK KÉRDÉSE VAN, ÍRJON! BUSZOK INDULNAK 15.15., 16.00., 16.25., 16.50. stb.
MINDENKIT VÁRUNK AKÁR EGYETLEN NAPRA VAGY DÉLUTÁNRA IS, CSAK CSÖRÖGJETEK RÁM!!

(Nem akarok ezzel túl sokat foglalkozni, de mindenki vegye komolyan a következő dolgokat: Egy ilyen táborban én "szelíd" diktátor vagyok. (Ha kell 3 napig nem alszom. :-) Tényleg azonnal hazaküldöm, aki alkoholhoz nyúl, éjszaka elmegy discóba vagy másfelé. Gondolom ezt nem kell hangsúlyoznom egy keresztény táborban, de ha valakinek gondot jelent ezt betartani, ne jöjjön, hanem a saját  - és a szülei  - felelősségére menjem máshova bulizni. Ez vonatkozik a fiúk és a lányok együttalvására is! Ilyen se lesz.) Ebben a három napban az Isten felé szeretném fordítani a figyelmeteket és nem a Sátánt kergetni egész nap. (Így is túl sok helyre befurakodott már, legalább innét tartsuk távol, s ne mi vigyük be a hátunkon. :-) JÓ KÉSZÜLŐDÉST!!

3.  Elkészült az ifjúság e - mailes levelező listája. Mindazok, akik leadták nekem az e - mail címüket írhatnak körlevelet a többieknek az ifi@szabilinux.hu címen. (Fel lehet íratkozni, akit érdekel küldje el az e - mail címét nekem.)

komment

1. Országos Evangélizáció
Szombaton résztvevője és egyik szolgálója voltam az Országos Evangélizációnak a Budapesten a Deák téri templomban.

Aminek örültem:

 - a teli templom az ország minden részéből érkezett gyülekezeti tagokkal.

 - a kiscsoportos beszélgetés. (én egy 50 fős "kiscsoportot" vezettem :-) (Tartalmas bizonyságtételek, beszélgetések.)

 - A lelkészek és vendégek szolgálata. (pl. a képen látható Csókay András professzor.)

 - a nagyszámú orosházi csapat. (Ha jól tudom 27 -en vállalkoztak a nagy utazásra.)

 - s végül örülök annak is, hogy a záró istentiszteleten hirdethettem az igét.


 








Hódmezővásárhelyi óvodaátadásról újra:

Itt található egy beszámoló sok - sok fényképpel.

http://www.lutheran.hu/z/honlapok/del/hirek/0946Hmvhely_ovodaszenteles








3. Alkoholista misszió

Szerdán Szarvason fogok szolgálni alkoholisták csendeshetén. Örömmel fogadtam el a felkérést, remélem sikerül úgy szólnom, hogy akiket rajtam keresztül megszólít az Isten, azok könnyebben engedi el a poharat.

4. Konfirmáció

November elején indul a konfirmációi felkészítés két korosztály részére. Egyrészt a konfirmációi korba lépő gyerekeket várjuk, másrészt pedig azokat a felnőtteket, akiknek az életéből kimaradt ez a beszélgetés sorozat. (Mind a két alkalomra vannak jelentkezők, tizenévesek és felnőttek egyaránt. Részleteket hamarosan hirdetni fogunk és itt is olvashattok majd az időpontokról és helyszínekről.)

komment


Ez lesz a szállásunk!

AMIT HOZNI KELL A TÁBORBA:

 - 2500 - forint hozzájárulás. (Akinek gond, nem maradjon otthon, hanem szóljon nekem.)
- Hálózsák, kedvenc kispárna,
- Biblia,
- Megfelelő ruha sportoláshoz, kiránduláshoz,
- Műanyag tányér, pohár, evőeszköz az étkezéshez,
- Tisztálkodószerek.

AMIT LEHETŐSÉG SZERINT KÉRÜNK:

- Élelmiszer hozzájárulás a reggelikhez és vacsorákhoz. (Lekvár, vaj, tej, kolbász, szalonna stb. stb. lehetőség és fantázia szerint.)
- Kedvenc hangszer, társasjáték, sportszer (tollas, foci stb.)

AMIT TILOS HOZNI:

- Alkohol

1 komment

Engedjétek meg, hogy egy személyes üzenettel kezdjem ezt a bejegyzést:

Kedves Attila Öcsém, Ildikó sógornőm és olvasni nem tudó Levente és Bence unokaöcséim!

Nyugi, nyugi, nem minden hétvégénk olyan, mit a legutóbbi volt. Elég ritkán érkezik egyszerre vendégségbe egy püspök - helyettes (Dr. Szabóné Mátrai Marianna) egy művészházaspár (Döbrentey Ildikó és Levente Péter) valamint a családom egy jelentős része.
Besűrűsödtünk egy kicsit, de én szeretem ezt a fajta "sűrűsödést".
(Ahogy a vásárhelyi óvoda megáldásánál imádkoztam: "Engem tovább és tovább űz az Isten, nem tudok nem ilyen lenni." Ha azt látjátok, hogy nem ilyen vagyok akkor testi vagy lelki bajom van, az pedig nem lenne jó.)
Szóval nyugi kicsi Bence, nem ennyire örült egy lelkészcsalád élete - vagyis nem mindig... :-) A hétvégén találkozunk!

Hála Istennek nem csak "sűrű" volt a program, hanem nagyon áldott is. Ez igaz a felügyelői konferenciára, Döbrentey Ildikó és Levente Péter óvodás műsorára éppúgy, mint az Ildikó és Péter által tartott továbbképzésékre.

Én is tanultam ezen a hétvégén néhány dolgot:

 - Mennyire fontos megtanulni a másik ember nevét. Ez nekem nehezen megy, hiszen ez szűken is 200 - 250 nevet jelent. (A szűkebb gyülekezet, a 60 iskolai hittanosom, a gyerekistentiszteletre járó gyerekek és szülők, 50 - 60 óvónő és iskolai pedagógus, 30 - 40 fiatal az ifjúsági órákról, stb.)

 - Mennyire jó, hogy nem a halottas ágyamon jöttem rá, hogy hogyan kell "érett felnőttként" élni és dönteni. Rengeteg konfliktustól ment meg, hogy nem gyermekként vagy éretlen felnőttként reagálok. (Kedves Levente Péter! Tudom, hogy olvasni fogod: Te is érzed, amit én: Magunkban is nehéz erre törekedni, de mást megváltoztatni, ide eljuttatni sokkal nehezebb...:-)(Ezt már régebben tudom, de most tudom igazán megvalósítani)

 -  Fontos a nyugalom és a türelem az életünkben. Gyakorlom...(Ezt már régebben tudom, de még most sem tudom igazán megvalósítani)

 - Érdemes ezekre törekedni, mert teret nyitunk az Isten működésének. Gát helyett ajtók lehetünk. (Hétvégén engem is meglepett, hogy mennyire kinyílhat egy ajtó: A vasárnapi gyerekistentiszteleten 70 - 80 kisgyerek volt legalább 40 szülő kíséretében. Ebből kell erőt meríteni!)

A rám váró feladatok mellett teljes erővel arra törekszem, hogy szombaton az Országos Evangélizáción úgy tudjak prédikálni, hogy azon keresztül embereket tudjon elérni az Isten, s minél többen éljék át szívből az úrvacsora ajándékát.

Megtörtént a hódmezővásárhelyi óvoda megáldása is:

http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=18346

komment

















Hála Istennek ennél jobb járgánnyal halad az orosházi gyülekezet élete!

Ha a múlt hétről azt írtam, hogy "Húúúúúúúúúúú ez a hét nagyon tartalmas volt," akkor mit fogok írni az utóbbi néhány napról és arról, ami előttünk van?
Püspök - helyettes asszony látogatása,
Hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Óvoda átadása,
Döbrentey Ildikó és Levente Péter ma délelőtti találkozója 489 óvodással az evangélikus iskolában.
Most jön az óvodapedagógus továbbképzés, majd holnap a rendhagyó nevelői értekezlet szintén Ildikóval és Péterrel.
S egy kicsit előrébb tekintve: Szombat - Deák tér - Országos evangélizáció - záró igehirdetés. :-)
A részletek később...!

komment

süti beállítások módosítása