ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

augusztus 2007
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

28.
augusztus

úrvacsora

Laci73  |  komment
Érdekes tábla.... Nincs kint egyetlen köztéren sem, nem lóbálja senki az utcán, mégis sokan elfogadják és betartják.
Mi megtettünk egy apró lépést, hogy ne így legyen: MINDEN HÓNAP HARMADIK CSÜTÖRTÖKÉN AZ ESTI ISTENTISZTELET KERETÉBEN ÚRVACSORAOSZTÁST TARTUNK. (szeptember 20.)
TÉGED IS VÁRUNK!

komment

 Kedves Fiatalok!

Ahogy már írtam, szeptember 1.- én az ifjúsági alkalom az Iványi Daniéknál lesz.
Szeretettel kérem, hogy akinek van egy kis szabadideje, az szombaton 16.00. órára jöjjön, hogy a leendő ifjúsági szobáinkat rendbe tudjuk tenni, és be tudjuk rendezni.

Munkák:
- takarítás,
- székek, padok, asztalok felhordása
- csó - csó asztalok felhordása,
- díszítések
- stb. stb.

Ha van otthon régi táboros képetek, vagy ki tudtok nyomtatni ilyenek, hozzátok el, hogy hangulatosabbá tudjuk tenni a falakat. Ezen kívül minden képet és egyéb díszt köszönettel veszünk - persze azért igyekszünk egységes arculatot kialakítani.
(a lakás szerintem fantasztikus, egy igazi ifjúsági centrumot lehet kialakítani benne.)

KÉREM, HOGY AKI TUD JÖNNI, JELEZZEN VISSZA, HOGY LÁSSAM MENNYI EMBERREL TERVEZHETEK!

komment

Kedves Barátaim!

Nagyon megtisztelő felkérést kaptam Szeverényi János misszió lelkész testvéremtől: Megkért, hogy szolgáljak evangélikus egyházunk októberi országos evangélizációján. A záró istentisztelet szolgálata lesz az enyém, ahol az "ÉLET" lesz a téma.
Mindezt nagy örömmel fogadtam el, de a felelősség súlyát is érzem.
A vasárnapi ige erősít: "...a mi alkalmasságunk az Istentől van. Ő tett alkalmassá minket..."
Külön öröm számomra, hogy 17 évesen - 17 évvel ezelőtt - éppen a Deák téren tapasztalhattam meg, hogy mit jelent az úrvacsora ajándéka, s most ott oszthatom ki én is úrvacsorát.


komment

Óriási az érdeklődés az ifjúsági órák iránt!

Tegnap megbeszélést tartottunk néhány fiatallal és kialakítottunk egy új koncepciót az ifjúsági órák menetében. Ezt szeretném először felvázolni nektek:


Szeptember elejétől az ifjúsági órák az alábbi keretben lesznek megtartva:


18.15. -kor kezdés: (ezt szigorúan vesszük, tiszteljük meg egymást azzal, hogy pontosan érkezünk. Az egész alkalom komolysága veszélybe kerül, ha össze – vissza szállingóznak be az emberek.)


éneklés: (Sok új dalt fogunk tanulni, reménység szerint ezek még lendületesebbé teszi az éneklést. Ezen túl igyekszünk egyre több hangszert is bevonni a zenélésbe.)


játék: (Külön felelőse van ennek a területnek – most egy hónapig Kocsis Évi, utána más valaki – aki minden alkalommal gondoskodik egy játékról az ifjúsági alkalmon.)


3 fős imakörök: (Minden alkalommal véletlenszerűen kialakítunk 3 fős csoportokat, akik néhány perc beszélgetés után imádkoznak egymásért. Természetesen nem kötelező mindenkinek hangosan imádkozni, lehet csendben is az Isten elé vinni a barátainkat.)


kiselőadás: Egy sorozat indul: „Világvallások, felekezetek, kisegyházak, szekták” címmel. Itt az előadók az ifjúságból kerülnek ki, azok közül, aki vállalják, hogy 10 percben ismertetik az adott vallási közösség életét. Erre majd én szeretnék felkérni közületek előadókat. (Eddig, ami biztos: szeptember 8.: iszlám – Sámuel, szeptember 15.: hinduizmus: - Vivien, szeptember 29.: Buddhizmus – Nóri)


ének:


beszélgetés: Ezt az ifjúsági órán jelen levő lelkész vezeti. Ő hozza a témát is, ami lehet az előadáshoz kapcsolódó – pl. annak átbeszélése, hogy miként viszonyul evangélikus hitünk az adott valláshoz – de lehet más téma is.


ének:


áhítat - imádság: (Áhítatokkal a teológus fiatalok fognak szolgálni közöttünk, amikor lehetőségeik engedik. Szeptember 8. -án Kasza Gabi kezdi.)


Néhány információ:


  - Az ifjúsági istentiszteletek napjain nem lesz külön ifjúsági, viszont utána mindenkit várunk - a szokott rend szerint – beszélgetni, játszani. (Az istentiszteletre minden ifjúságot szeretnénk meghívni a városból. Sámuel és Kasza Gabi vállalta, hogy készítenek egy plakátot erről az istentiszteletről.)


  - Szeretettel kérem a teológusokat, hogy amikor előre tudják, hogy itthon lesznek, legyenek szívesek egy – egy áhítatra jelentkezni.


  - Többen jelezték, hogy szívesen mélyítenék gitártudásukat. Erre is lesz lehetőség, akiknek ilyen tervei vannak készüljenek!


  - Szeptember 1. -én az Iványi Daniéknál lesz az ifi, szeptember 8. -tól pedig az egyik szép, tágas emeleti lakásban. (ezzel kapcsolatban még jelentkezni fogok, mert szeretném, ha közösen tudnánk kitakarítani és otthonosan berendezni az új ifjúsági helyiségünket.)


  - Kellene egy frappáns név az ifjúságnak. Van valakinek ötlete?






komment

Néhány információ az ifjúság tagjainak:


1. A szombati ifjúsági alkalom a Iványi Daniéknál lesz!
Legkésőbb 18.15. -kor
gyalog indulunk hozzájuk a gyülekezeti teremtől, de akinek egyszerűbb menjen egyből oda. (Kálmán I. u. 4.)
Egy kis pihenés, feltöltődés az iskola előtt!



2. Eddig 16 hely foglalt a nagyszénási táborból. (Október 20. - 23.) Ez nagyon jó arány, hiszen még csak egyszer szóltam, örülök neki, hogy van érdeklődés az alkalom iránt. Szeretettel várom az újabb jelentkezőket!



komment

Talán furcsa a cím, de máris megmagyarázom. Elég ha ennyit mondok: "Magasra lett téve a léc!" Csodálatos lelkészek utódja lehetek - egyenlőre még csak az otthonukban.

Nézzük miről is van szó:

Teológus korom óta szeretem az egyháztörténetet. (Ahogy a kortörténetet, homiletikát és a dogmatikát is. :-)

Ilyen kortörténeti érdeklődéssel megáldva számomra még különösebb egykori és mostani otthonom.

Vásárhelyen egy olyan parókián éltem, amely 1934 - 1941 között Keken András otthona volt. Szerettem volna az ott töltött 7 esztendejét feldolgozni, de a rengeteg feladat miatt erre nem volt lehetőségem. Pedig fontos lenne, mert ő nem egyből Deák téri igehirdető volt, hanem vidéki lelkész, aki már itt fantasztikus dolgokat tett. (árvaház, újság, stb. stb.)

Orosházán szintén egy különleges házban élek, amelyet a Spanyol Nagykövetség emléktáblája díszit. Ebben a házban élt Győry Vilmos evangélikus lelkész, aki először fordította le magyar nyelvre Cervantes  Don Quijote című könyvét. (felteszek majd képet az emléktábláról.)

Hogy is mondta Levente Péter a történetében?

"Ne utánozd apádat, ő sem utánzott senkit - válaszolt a rabbi, menj haza fiam, és mától ne kövesd apádat, hanem folytasd az útját. Könnyű annak, akinek ilyen példaképei vannak, nehéz pedig a cementeszsák, de egyenes gerinccel azt is könnyebb felemelni."

GYŐRY VILMOS

1838-1885

1838 január 7-én született Győrött. Édesapja győri evangélikus felső-leányiskolai tanár. Édesanyja Wurmb Katalin. Egyetlen gyermek (korán elhalt kishúga után). Édesanyja nagy szeretettel vette őt körül, ami egész életére kihatott.

Elemi iskoláit Győrött végezte, majd Pestre költözésük után kitűnő eredménnyel érettségizett az Evangélikus Gimnáziumban. Első novellája 15 éves korában jelent meg a Délibáb című folyóiratban, melyhez Jókai írt meleghangú ajánló sorokat. Érettségi után fél évig jogot hallgatott, majd az egyéniségének jobban megfelelő teológiára ment át.

Tanulmányai mellett magántanítással is foglalkozott, hogy magát fenntarthassa és szüleit támogathassa. E mellett még önképzésre és nyelvtanulásra is futotta idejéből. Zenében és festészetben is bizonyos jártasságot szerzett. Nyelvtehetsége is megmutatkozott: a német, francia, olasz nyelv elsajátítása után az angol és a spanyol következett. Teológiai tanulmányainak befejezése után egy évig a berlini egyetemen tanult.

1861 szeptember 2-án avatta lelkésszé az "ország papja" Székács József püspök. (Orosházán született, s itt volt lelkész - legközelebb róla olvashattok!) Egy évig a püspök mellett volt káplán, majd az orosházi gyülekezet hívta meg lelkészének. Ott 14 évig szolgált. Közben 1863-ban feleségül vette Székács Etelkát, a püspök leányát. Életének talán legboldogabb évei következtek, melyeket Orosházán töltött. Idősebb szolgatársa Torkos Károly esperes mellett hamar közkedveltté lett a faluban. Valódi lelki atyja volt híveinek. "Örömben kedélyes jó barát, vidám társaságban szikrázó elméjű, kedves mulattató; s hol a gyász beköszöntött, a szelíd vigasztalás apostola" írta róla egyik életrajzírója.

Kitűnő műfordító. Fordított Moliére vígjátékokat, Calderont, Shakespeare Minden jó, ha jó a vége  című darabját. Kiemelkedő munkája Cervantes  Don Quijotéjának mesteri fordítása.

1868-tól a Kisfaludy Társaságnak lett tagja, 1872-től pedig a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.

Nagy kedvvel és könnyen tanulta a nyelveket. A korábban tanult nyelvek után svédül is megtanult és foglalkozott a szanszkrit nyelvvel is.            

Az intenzív munkatempót, melyet önmagának diktált, szíve nem bírta. 1884-ben még elutazott Marienbadba és Ausseebe gyógykezelésre, de ez már nem segített. A szívbajához vízkórság is járult és 1885. április 14-én meghalt. (47 éves volt...) A templomban koporsója mellett lelkésztársai: Bachát Dániel és Doleschall Sándor mondtak  gyászbeszédet. Többezres tömeg kísérte utolsó földi útjára.

Győry Vilmos költői munkásságának emlékét Evangélikus Énekeskönyvünk is őrzi. A jól ismert és kedvelt esti ének, a 125. (Ez a nap is csendesen) egyik gyermekversére készült. (Egyik versszaka énekünkből kimaradt.) Ugyanez a dallama az 543. éneknek, mely szintén az ő verse. A 428. ének (Szegény szívemnek nincsen tisztasága) eredeti szövegét is ő írta. Van egy negyedik éneke is, de az csak a régi énekeskönyvben található (438), az újba sajnos nem került bele.


komment

"Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galata levél)

komment

Ahogy ígértem, itt részletesebben írok a tervekről - készüljetek, pakoljatok, indulunk!  A bocit is visszük!



Lassan vége a nyárnak és reménység szerint újra összerázódik az ifjúság élete.
Az utóbbi néhány hét egy kicsit rapszódikus volt a táborok és az elutazások miatt. Ez fontos információ a jövőbeni tervek miatt. (Vásárhelyen stabilabb volt a részvétel a nyári alkalmakon, bár ott sok olyan gyerek volt, akik egyáltalán nem tehették meg, hogy elutazzanak, sőt a nyári alkalmak voltak az egyedüli kikapcsolódási lehetőségek számukra. Viszont ott a 90% -os részvétel is kevesebb gyerek jelentett, mint itt a "félház.")

Az időseket inkább a nagy meleg tartotta távol az alkalmaktól, de így rendszeresen 20 és 30 között vagyunk egy nyugdíjas klub bibliaórán.)

Ez az összerázódás különösen is fontos lesz a zenekar életében - (név? ötlet?)  - hiszen nagyon komoly kihívások előtt áll a csapat és az egész ifjúság.
A most vasárnapi szolgálat után az első nagyobb feladat a szeptember 21.- én pénteken megrendezendő DOMB Evangélizáció az óvodában! Itt egy szabadtéri evangélizációt tervezünk zenével, áhítattal és családias hangulattal.

A megígért könnyűzenei ifjúsági istentiszteletek is elindulnak a templomban.
Szeptember 22. -én szombaton 18.00. órakor tartjuk az első ilyen alkalmat. (Itt nagyon fontos lesz a hír továbbadása és eljuttatása minél több egyházhoz nem kötödő vagy más felekezetű fiatalnak.)
Szeretettel várok olyan jelentkezőt, aki szívesen szerkesztene egy plakátot és szórólapot erre az alkalomra!

Október 20. - 23. között Nagyszénáson fogunk táborozni. A programban - a tábortűz, kirándulás, vetélkedő és beszélgetések mellett - szerepelni fog egy evangélizáció is a helyi Művelődési Házban. (Gondoljátok el, egy faluban az '56 -os ünnepi műsor egy keresztény evangélizáció lesz koncerttel. Egy olyan helyen, ahol '56 -ban véresre verték az evangélikus  lelkészt, s aki tette, ma is megtenné... Mi a lelkészről elnevezett Fecske Pál Gyülekezeti Házban leszünk elszállásolva.)
Aki jönni szeretne jegyezze fel, és úgy tervezze a programjait. Hamarosan már jelentkezni is lehet - sőt kell is.

Kezdeményezni fogjuk, hogy a fazekasvarsándi evangélikus gyülekezet ifjúsága a testvérifjúságunk legyen. Ez a település a mai Románia területén fekszik, Arad közelében. Autóval másfél, két óra az út.
(Az orosházi gyülekezetnek sok testvérgyülekezete van, köztük az egyik a fazekasvarsándi gyülekezet. Az évek alatt ez a kapcsolat háttérbe szorult. A gyülekezetünket már nem lehet terhelni ezzel a kapcsolattal is, viszont egy ilyen összetartó ifjúság felvállalhat egy ilyen feladatot. Az anyagi háttér megteremtése pályázatokon keresztül fog történni.)
Reménység szerint a jövő évi nyári ifjúsági táborunk velük lesz közösen egy újonnan épített táborhelyen Fazekasvarsánd közelében.

Október 28. - Toronyévforduló - könnyűzenei koncert a templomban!

A Sámuel - csoport mintájára fel fog állni egy másik csapat is, akik az ifjúság életét fogják szervezni. (megbeszélés augusztus végén.)Ebben olyan fiatalokra számítok, akik nyáron vezetőképzőt végeztek egyházunkban vagy jelenleg teológiára járnak. Számukra is fontos kamatoztatni a tanultakat gyakorlatban is, és ezáltal az ifjúság élete is szervezetebb lesz. Ez magával fogja hozni az ifjúsági alkalmak helyszínének és felépítésének a változását is. Kevésbé lesz "egy személyes show."




1 komment

Találtam egy érdekes képet a templomról:


Szeretettel értesítek mindenkit, hogy vasárnap - augusztus 19. -én az istentiszteleten szolgálni fog a gyülekezet újra formálódó zenekara.
(Tényleg, nincs valakinek javaslata a csapat nevére?)

Szeptembertől sok alkalom fog indulni a gyülekezetben, ezzek jelentős része az ifjúságot is érinteni fogja. (ifjúsági istentisztelet, táborok ősszel és nyáron, itthon és reménység szerint a határon túl is.)

Lelkészként két célt tartok a szemem előtt az alkalmak szervezése alatt:

1. A fiatalok Istenhez vezetése, a közösség erősítése, emberi kapcsolatok mélyítése.

2. A kapott ajándékok továbbadása: Nagy ifi, áldott barátságok, értékek és kincsek.
Mindez miért?
Hogy más is gazdagodjon!

A két cél együtt jár, hiszen a szolgálat erősíti az ifjúság belső kohézióját is, és átélhetjük az "adás örömét"
Ezt szolgálata a mai PUSZTASZŐLŐSI alkalom is, amikor 9 fiatallal az ottani idősotthonban szolgálatunk. Tudatosan törekedtem arra, hogy másik 9 fiatal jöjjön, mint egy hónapja, hogy ők is bepillantás nyerhessenek az idős emberek életébe és énekükkel tovább tudják adni az az örömöt, ami hitükből és életkorukból fakadóan ott van a szívükben.

Aki a templom közelében jár, látni fogja, hogy felépültek az állványok a templom tornya köré.
Szép szimbólum. Mi lelkészek szintén elkezdtük az állványozást - a templomon belül. Szeretettel várunk minden iparost, kőművest, festőt, (zenészt, tanárt, segítőt "Sámuelt" , óvónőt stb. stb , fiatalt és időst) aki tenni akar, hogy ne csak kívülről legyen szép az épület, hanem a lelki ház is világítson Orosházán.

komment

Hála Istennek az utóbbi időben nagyon sok értékes gondolat került elém, ezeket igyekeztem megosztani veletek. Remélem találtatok benne olyan írást, ami számotokra is fontos üzenetet hordozott, vagy találtatok olyan oldalt, ahová érdemes visszatérni.
(Bátorítok mindenkit a hozzászólásra, erre elvileg van lehetőség, bár úgy tudom, hogy bizonyos beállításoknál talán ez nem jelenik meg a gépen. Akinek ilyen gondja van, írjon az e- mail címemre: alex1973@vipmail.hu)

Néhány szó az életünkről:

Holnap lesz 2 hónapja, hogy Orosházára költöztünk, s máris rengeteg dolgot megismertem és megtapasztaltam. Továbbra is az látom, hogy hatalmas lehetőségek vannak ebben a közösségben, s azon leszek, hogy minél több dolog helyet kapjon a gyülekezet életében. (A már leírtakon túl egy komoly tábor és szolgálat kezd körvonalazódni az ifjúság számára október 20. és 23. között. Ezen kívül határokon átívelő terveink is vannak... :-)

Nagy örömmel hallottam, hogy a fiatalok nagyon szeretnek táborozni, azt viszont sajnálom, hogy idén nem volt lehetőségük az orosházi gyülekezet táborában részt venni. Jövőre mindenképpen másként lesz - de már ősszel igyekszünk bepótolni a nyáron elmaradt közös táborozást. 2008. nyarán 2 vagy 3 tábor is várni fogja a fiatalokat, korcsoport és érdeklődési terület szerint.

A szociális bázis megvalósítása is szépen halad - én egyenlőre GYŐRY VILMOS EVANGÉLIKUS SZERETETSZOLGÁLATNAK hívom. A csendes, de annál fontosabb, háttérmunka folyik, készülnek a szakmai programok, a házirendek és az egyéb dokumentumok. Lassan el kell gondolkozni azon, hogy kik vegyenek részt a megvalósuításában, hogy személyre szabottan lehessen tervezni a jövőt.

komment

http://www.hirkapu.hu/

http://www.lutheran.hu/z/honlapok/del/

komment

http://www.golgotaradio.hu/

http://www.elevenradio.hu/

komment

Levente Péter színész, rendező

,,Fiam, ha a mindennapi kenyéren felül kapsz, osztd szét, rád ne száradjon.'' Ekkor éreztem először azt, hogy apámnak a térdéig sem érhetek fel, neki tényleg könnyű, de nekem nehéz ez a példa.

Martin Buber Haszid történetek: - És így szólt az ifjú rabbi, apám sem utánzott senkit és én sem utánzok senkit. Könnyű neked hallom magam körül kisgyermek korom óta. Eleinte nem értettem miért könnyebb nekem, mint másnak? 1953-ban apám választhatott, hogy belép-e a kommunista pártba és Tolna megye főügyész-helyettese lesz-e vagy továbbra is templomba jár, mint evangélikus presbiter. Édesanyám könyörgött apámnak, mit esznek a gyerekek és vesznek fel, ha elbocsátanak, itthon is tudsz imádkozni, ne provokáld ezeket. Ma is hallom édesapám csöndes válaszát: Tücsikém, nem tudok két urat szolgálni, ha egyszer hiányozni fog a kenyér az asztalunkról, vagy lyukas lesz a gyerekek cipőtalpa, akkor belépek a pártba. Másnaptól segédmunkás volt, én pedig figyeltem az asztalt és a cipőtalpakat. Apám ugyanolyan derűsen fütyörészve járt az utcán, mint ügyész korában.

Könnyű neked - mondták neki az ismerősei és akkor értettem meg, hogy könnyű annak, aki biztonságban érzi magát és ezáltal a környezete biztonságérzetét is megteremti. 1956 után 4 esztendeig hurcolták börtönről börtönre, az alatt sem hiányzott a mindennapi kenyerünk, a cipőnk talpa sem lyukadt ki. Apám még mindig segédmunkás volt, amikor én csoda folytán népszerű művész lettem. Ő akkor csak ennyit mondott: fiam, ha a mindennapi kenyéren felül kapsz, osztd szét, rád ne száradjon. Ekkor éreztem először azt, hogy apámnak a térdéig sem érhetek fel, neki tényleg könnyű, de nekem nehéz ez a példa.

És akkor találkoztam Martin Buber gondolkodó társam példázatával. Az ifjú rabbi megkérdezi a legöregebbet, hogy miért nem tisztelnek engem úgy az emberek, mint az apámat, pedig már ugyanolyan magas vagyok úgy nézek ki, mint ő, a Bibliát legalább annyira ismerem, mint ő. Mit tegyek még? Ne utánozd apádat, ő sem utánzott senkit - válaszolt a rabbi, menj haza fiam, és mától ne kövesd apádat, hanem folytasd az útját. Könnyű annak, akinek ilyen példaképei vannak, nehéz pedig a cementeszsák, de egyenes gerinccel azt is könnyebb felemelni.

komment

Ima a távozó Mesterhez

Mester!
Ne menj!
Gyermekek vagyunk még.
Gyengék és elhagyottak nélküled.
Hogy tudnánk szeretni egymást?
Hogy nézheted pont ezt?
Hogy tudnánk úgy szeretni, ahogy te szeretsz?
Erre senki sem képes!
Hisz ismersz bennünket.
Júdás most futott el.
Mester, maradj még!
Nélküled semmik vagyunk.
Ne hagyj minket magunkra!


 

A ghánai labdarúgó-válogatott imája

Urunk, segíts minket sportszerűen játszani.
Add, hogy játékunk tetszésre találjon előtted.
Add, hogy egész életünk sportszerű „játék” legyen
      és neked, valamint embertársainknak örömére szolgáljon.
Légy irgalmas és segíts nekünk nyerni a mostani mérkőzésen
      és majd később is,
            amikor életünknek és a játéknak vége szakad.

1 komment

    A Sátán evangéliuma

Íme a főparancs:
Szeresd önmagadat teljes szívedből, teljes lelkedből, s minden erődből!

A második hasonló, és így szól:
Szeresd minden embertársadat, akiből hasznod van, az utolsó fillérjéig!

Sohase gondolkozz... ezt hagyd másokra...
Te csak azzal törődj,
    hogyan használj ki másokat!
    hogyan érvényesülj?! - ... tehetség nélkül...
Mindig azt tedd
    amit a többiek tesznek...
    amit az ösztönöd diktál...
Élvezd az életet! Hisz azért van...
Boldogok a gyűjtögetők, mert övék lesz minden;
    a képmutatók, mert mindenkit félrevezetnek;
    az önzők, mert övék a földi paradicsom;
    az élvezethajhászók, mert övék a mámor;
    a gyűlölködők, mert ők megtorolják sérelmeiket;
    a kárörvendők, mert övék a legtisztább öröm,
        hisz nincs benne irigység;
    az erőszakosak, mert ők érvényesülnek.
Ha megütnek, üsd vissza tízszer!
Törtess, könyökölj, taposs el mindenkit!
Álszent jámbor képpel vágj el, fúrj meg, fűrészelj el mindenkit,
    aki utadban áll... - lelkiismeret furdalás nélkül...
Közben mindig nagyon ügyelj arra,
    hogy hitvány életedben a korrektség látszatát megőrizzed.
Ajándékozz azoknak - főleg karácsonykor -, akiktől te is kapsz;
mert ez a szeretet ünnepe,
az ÖN-SZERETET ÜNNEPE!

    A Sátán találkozót tartott

Ez el fog gondolkoztatni! Szánj rá időt, hogy elolvasd (Olvasd el, még ha túl elfoglalt vagy is, különösen akkor, ha túl elfoglalt vagy).

Sátán összehívta a démonokat a világ minden tájáról. A megnyitó beszédében ezt mondta: ,,Nem tarthatjuk vissza a keresztényeket attól, hogy eljárjanak istentiszteletre. Nem tarthatjuk vissza őket attól, hogy olvassák a Bibliájukat, és hogy tudják az igazságot. Még csak attól sem tarthatjuk vissza őket, hogy egy bensőséges kapcsolatot alakítsanak ki a megváltójukkal. Ha egyszer megszerezték ezt a kapcsolatot Jézussal, megtört a hatalmunk felettük. Úgyhogy engedjétek, hogy elmenjenek istentiszteleteikre, engedjétek, hogy magukhoz vegyék az úrvacsorát, de lopjátok el az idejüket annyira, hogy ne legyen idejük arra, hogy igazi kapcsolatot alakítsanak ki Jézus Krisztussal.''

,,Ezt akarom tenni!'' - mondta a Sátán. ,,Eltéríteni őket attól, hogy megragadják a kapcsolatot a Megváltójukkal és fenntartsák ezt az éltető kapcsolatot egész napon át!''

,,Hogyan tegyük ezt?'' - kiabálták a démonjai.

,,Kössétek le őket az élet mellékes dolgaival és találjatok ki számtalan cselt, amikkel lefoglalhatjátok az gondolkodásukat'' - válaszolta ő.

  • Kísértsétek őket arra, hogy költsenek, költsenek, költsenek és kérjenek kölcsön, kérjenek kölcsön, kérjenek kölcsön.
  • Győzzétek meg a feleségeket, hogy dolgozzanak hosszú órákat és a férjeket, hogy dolgozzanak 6-7 napot egy héten, 10-12 órát egy nap, így megengedhetik maguknak az üres életformát.
  • Tartsátok vissza őket attól, hogy időt töltsenek a gyerekeikkel. Ahogy a családok darabokra hullanak, hamarosan, az otthonaik többé nem lesznek biztonságos menedékek a munka nyomása alól!
  • Stimuláljátok túl az agyukat, hogy ne legyen képesek meghallani azt a 'halk, szelíd hangot.'
  • Csábítsátok őket arra, hogy kapcsolják be a rádiót vagy a magnót, amikor vezetnek, hogy hagyják bekapcsolva a tévét, videót, cd lejátszót és a számítógépet az otthonaikban folyamatosan és gondoskodjatok arról, hogy minden üzletben és étteremben a világon nem biblikus zenét játsszanak folyamatosan. Ez majd bezsúfolódik az agyukba és megtöri a kapcsolatot Krisztussal.
  • Töltsétek fel a dohányzóasztalokat magazinokkal és újságokkal.
  • Nyomjátok bele az agyukba a híreket 24 órán keresztül.
  • Törjetek be a vezetés perceibe hirdetőtáblákkal. Árasszátok el az e-mail postafiókjaikat szeméttel, katalógusokkal, amikből online lehet rendelni, sorsolásos játékokkal és mindenféle hírlevéllel és promóciós ingyenes ajánlatokkal, szolgáltatásokkal és hiú reménnyel.
  • Tetessetek sovány, gyönyörű modelleket a magazinokba és a tévébe, hogy a férjek azt higgyék, hogy a külső szépség a fontos és aztán elégedetlenekké váljanak a feleségükkel.
  • Tartsátok fáradtan a feleségeket olyannyira, hogy ne tudják éjjel szeretni a férjüket. Adjatok nekik fejfájást is! Ha nem adják meg a férjüknek azt a szeretetet, amire szüksége van, hamarosan máshol fogják azt keresni. Ez jó hamar szétszakítja a családokat!
  • Adjatok nekik Télapót, hogy eltérítsétek őket attól, nehogy megtanítsák a gyerekeiknek a karácsony igazi jelentését.
  • Adjatok nekik húsvéti nyuszit, így nem fognak beszélni az Ő feltámadásról és a bűn és a halál feletti hatalmáról.
  • Még ha el is utaznak pihenni, tegyetek arról, hogy hajszolják ott is túl magukat, hogy kimerülten térjenek vissza. Tartsátok őket túl elfoglaltan ahhoz, hogy kimenjenek a természetbe és Isten teremtményeit csodálják. Küldjétek el őket inkább vidámparkokba, sporteseményekre, színdarabokra, koncertekre és moziba.
  • Tartsátok őket elfoglaltan, elfoglaltan, elfoglaltan! És amikor lelki találkozóra mennek, nyugtalan lelkiismerettel fognak távozni.
  • Zsúfoljátok tele az életüket sok jó kifogással, hogy ne legyen idejük keresni Jézus hatalmát. Így egy idő után a saját erejükből fognak dolgozni, fel fogják áldozni az egészségüket és a családjukat egy elég jó cél érdekében.

,,Működni fog! Működni fog!''' - kiabálták...

Mekkora terv volt! A démonok buzgón indultak teljesíteni a megbízatásukat, hogy a keresztények minél kevesebb időt hagyjanak Istenre és a családjaikra szerte a világon, és hogy minél kevesebb idejük maradjon arra, hogy meséljenek másoknak arról, hogy Jézus hatalma hogyan változtatta meg az életüket. Azt hiszem, a kérdés az, hogy sikeres volt Sátán ebben a cselben? Döntsd el te magad!

Az ,,elfoglalt'' [angolul: busy] azt jelenti:

B-eing U-nder S-atan's Y-oke - S-átán R-abigája A-latt L-enni?

3 komment

http://www.felfedezesek.hu/

Ajánld te is a kedvenc oldaladat, hátha másnak is tetszeni fog!

2 komment

http://www.jegyes.hu/egyhazi/jegyima.html

komment

Egy keresztelőre készülő fiatalember - főiskolán tanít - azt kérdezte ma tőlem, hogy hová tűntek a csodák?
Tényleg, hová tűntek?

1. Számomra minden megtérés csoda - a legnagyobb csoda.
Az Isten képére megteremtett - de tőle teljesen elszakadt  - ember visszatalál az Istenhez. Bár minden ez ellen szól, minden ez ellen dolgozik, de mégis megtörténik. Ez a legnagyobb csoda! (érdemes így olvasni Jézus gyógyítási történeteit. Nem biztos, hogy megnyíló szem, a kiegyenesedett láb a legnagyobb csoda, hanem a betegben már korábban meglevő hit - amelyik miatt kiált, amelyik miatt a barátok ha kell még a tetőt is lebontják.) A láb kiegyenesedése jobban látszik, mint a lélek gyógyulása, de az utóbbi sokkal fontosabb. :-)

2. Európában is vannak csodák.
A megtérés csodáin túl vannak gyógyulások és egyéb jelek is.

3. A Szentélek igazi működési területe ma elsősorban Afrika és Ázsia.
(...működne  Európában is, csak a megszokás az közöny templomfalon kívül és belül...sőt működik is, mert enélkül se én se te kedves olvasó nem lennénk keresztény emberek. "Hiszem, hogy saját eszemmel és erőmmel nem tudnék Jézus Krisztusban, az én Uramban hinni, sem Őhozzá eljutni, hanem a Szentlélek hívott el engem az evangélium által, Ő világosított meg ajándékaival, Ő szentelt meg és tartott meg az igaz hitben, ahogyan a földön élő egész egyházat is elhívja, gyűjti, megvilágosítja, megszenteli és Jézus Krisztusnál megtartja az egy igaz hitben. Ebben az egyházban nekem és minden hívőnek naponként minden bűnt bőséggel megbocsát, az ítélet napján engem és minden holtat feltámaszt, és nekem minden Krisztusban hívővel együtt örök életet ad. Ez így igaz!")(Kiskáté)

Itt olvashatok az afrikai evangelizációkról:

http://www.pec2003.de/un/index.php?action=pro/evang.htm


"Rekord méretű, 1,6 milliós tömeg hallgatta Reinhard Bonnke pünkösdi evangélista igehirdetését november 12-én a nigériai Lagosban. A szervezők adatai szerint a hatnapos evangelizációt összesen mintegy hatmillió ember látogatta meg..."

http://www.ujexodus.hu/index.php?cikk=11


4. A csoda mindig ajándék és nem hitet kikényszerítő eszköze az Istennek! A csoda a hit ajándéka s nem a hit gyökere. Nem azért lesz az ember keresztény, mert Isten csodákkal elkápráztatja, hanem azért, mert a saját élethelyzetében találkozik az Istennel!
Emlékezzetek Jézus és Tamás történetére!

"Szinte azt hihetjük, hogy János Tamással mindnyájunk ,,ősmintáját'' iktatta az evangéliumba. Neki köszönhetjük Krisztusnak azokat a szavait, amelyeket nem szívesen nélkülöznénk; azokat a szavakat, amelyek közvetlenül neki s nekünk is szólnak. És miként ő, mi sem válhatunk úgy szentté, hogy legyőzzük -- mi magunk! -- a hitetlenségünket, hanem csak úgy, hogy Krisztus az ő mindenható szavával és kegyelmével úrrá válik hitetlenségünkön: ,,Higgyetek Istenben, és bennem is higgyetek. Atyám házában sok hely van, ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Azért megyek el, hogy helyet készítsek nektek. Ha aztán elmegyek, és helyet készítek nektek, újra eljövök és magammal viszlek benneteket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hisz ismeritek oda az utat, ahova megyek'' (Jn 14,1--4). Így beszélt az Úr a tanítványaihoz. És Tamás vajon nem mindnyájunk nevében beszélt, amikor bátorságot vett, és megfogalmazta kételyeinket, és feltárta szívünk sötétségét? Ahogy neki, úgy nekünk is ezt mondja feleletül Krisztus: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet!'' (Jn 14,6). Tamás azáltal vált szentté, hogy hittel fogadta Krisztus szavát.

János evangéliuma végén még egyszer szerepelteti Tamást. Egy egész perikópát szentel neki, amely az eredetileg 20 fejezetből álló evangéliumnak mintegy a csúcspontja és a záróakkordja volt: ,,A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Didimusz, nem volt velük, amikor megjelent nekik Jézus. A tanítványok elmondták: Láttuk az Urat! De ő kételkedett: Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem! Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, és Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett, és köszöntötte őket: Békesség nektek! Aztán Tamáshoz fordult:  Nyújtsd ki a kezedet, és tedd oldalamba. S ne légy hitetlen, hanem hívő. Tamás felkiáltott: Én Uram, én Istenem! Jézus csak annyit mondott: Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek!'' (Jn 20,24--29).

Tamás ismét kételkedik: ,,Ha csak nem látom!'' És újra azt mondja neki az Úr, hogy higgyen. És most ünnepélyes hitvallást tesz: ,,Én Uram, én Istenem!'' Ennek ellenére nem marad el Jézus szemrehányása: ,,Hittél, mert láttál.'' Igen, az Újszövetség nem szépíti a dolgokat: Péter tagadása, a tanítványok gyáva megfutamodása a szenvedés éjszakáján és Tamás kétkedése -- ez mind benne van. Mégpedig a mi számunkra, a mi okulásunkra van benne, ahogy a szenteket is azért emeli oltárra az Egyház, hogy nekünk mutasson velük példát. A Tamásnak tett szemrehányás nekünk is szól: Hittél, mert láttál. De mit kezdjenek azok, akik majd ezután élnek, így eleve nem láthatnak, csak arra lesznek utalva, amiről ti, a tanítványok tanúságot tesztek? Nem, te nem azért vagy boldog Tamás, mert láttál. Azért vagy boldog, azért vagy szent, mert hittél! Mert boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek."

Folyt, köv!

Szerinted?

Átéltél már csodát az életedben? Ha igen, bátran írd le, hadd erősödjünk mi is!

Következő téma: Voltak - e Jézusnak testvérei vagy más családtagjai? Mit mond erről a Biblia?

komment

Kedves Olvasó, bármerre is vagy a nagyvilágban, kérlek írd meg a véleményed a feltett kérdésről:
Elégnek érzed a havonkénti úrvacsora vételt?
Te gyakrabban élsz ezzel a szentséggel?

Néhány kezdő gondolat:


" Luther a Nagy kátéban kifejti, hogy ha a hívők tudatában lennének annak, hogy életük minden pillanatában milyen fenyegetéssel néznek szembe a sátán támadása miatt, akkor naponta kényszerítenék a papokat, hogy a szentséget nyújtsák nekik..."

Ez a megoldás!?

Nem a lelkésznek kell "kényszerítenie" a gyülekezetet, hanem a gyülekezetnek a lelkészt?!

Szeretnénk kényszeríteni?

Érezzük a szükségét?


"Az ilyen gyülekezet naponta ünnepelhetné a misét, és naponta élhetne a szentséggel is. Erre Luther a maga korában nem lát esélyt, bár hozzáteszi: ha lehetőség nyílna rá, maga is örömmel fogna hozzá ilyen gyülekezetek szervezéséhez. De ezt csak a maga életének idején túlmutató, távolabbi célként tudja elképzelni."

500 év eltelt..... van rá esély?

Ennek a blognak nem csak az a célja, hogy én írjak magunkról és a gyülekezet életéről, hanem az is, hogy beszélgessünk néhány témáról és tanuljunk egymástól. Így várom a véleményeket - akár név nélkül is!

1 komment

Úgy gondolom, hogy az iskolai hitoktatás kérdése az egyik legfontosabb kérdés evangélikus egyházunkban - s a többi keresztény egyház életében is.
Hatalmas feladat és lehetőség, amivel meg lehet alapozni evangélikus egyházunk jövőjét, s ami ennél is fontosabb, - hiszen nem látszámnövelésről van szó csupán, - már fiatal korban találkozhatnak gyerekek, fiatalok az Istennel.
Viszont az ellenkezője is igaz....bepillanthattam más egyházi  iskola életébe is, megdöbbentő volt az iskolai hittanon résztvevő gyerekek érdektelensége a gyülekezet iránt. (600 -ból egy - kettő..)

Eddigi tapasztalataim alapján Orosházán kedvezőbb a helyzet, mint más városokban. Ennek jó példája, hogy a gyülekezeti ifjúság gerincét az evangélikus gimnázium diákjai adják, akik a kötelező órák mellett szívesen részt vesznek a szombati alkalmakon is. Ezt kell erősíteni, hiszen néhány év múlva ezek a fiatalok adhatják a gyülekezet gerincét. (Ehhez egy szisztematikus munka kell az óvodától az érettségiig.)

Ez a kis írás az ellenkezőjéről szól. (Pozitív történeteket majd mi írunk. :-)

 http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=26&alrovat=31&cikkid=166

komment

süti beállítások módosítása