ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)


1. Március 18. - 19. között Piliscsabán voltam a missziói lelkészek  konferenciáján, mint a Nyugat - Békési Egyházmegye missziói felelőse.
Erről az alkalomról egy körlevélben számoltam be lelkésztársaimnak, s most veletek  ismegosztok néhány olyan gondolatot, amely a mi közösségünket érinti. (Hozzá is tettem, meg el is vettem):
35 -en voltunk együtt az ország minden részéből, Szeverényi János missziói lelkész,  Dr. Fabiny Tamás és Gáncs Péter püspökök vezetésével. + kórház és börtön lelkészek, iszákos mentő misszió, férfi, női és cigány misszió munkatársai.Nagyon tartalmas volt ez a két nap, sok olyan ötletet hallottam, amivel még intenzívebbé lehet tenni a gyülekezetünk életét. Két nap alatt újra átgondoltam a missziói stratégiánkat, s arra jutottam, hogy - apróbb változtatásokkal - az  eddigi úton kell tovább mennünk. (Egy fontos dolgon változtatni kell, de ez nem alkalom vagy szervezés kérdése, inkább háttér és lelkiség változás - de erről majd legközelebb.)

- A missziót először belülről kell elkezdeni. Erősíteni kell a belső magot.  (Ezt tesszük a sok régi és új gyülekezeti alkalommal.)
 - Sokkal többet kell áldozni igényes keresztény könnyűzenére, legalább annyit, mint amennyit komoly zenére áldoz egyházunk. Helyi szinten még több ilyen alkalom kell, sőt az Immanuel zenekar tagjait más missziói ágakba is be szeretném vonni.  - "Kilépés a hangszerek mögül" - erről már velük is leveleztem korábban.

 - Kövek helyett élő kövekbe kell fektetni. (felújítás helyett /mellett missziói alkalmak támogatása.)

 - Elveszett nemzedék megkeresése: Jelenleg 15.000 diák jár az országban evangélikus iskoláinkban, ebből k.b. 5.000 evangélikus.
Évente 1.000 fiatal ballag el. Hol jelennek meg a gyülekezetben? Ráadásul 15 éve jönnek ki diákok..... Mivel van iskolánk, felelősségünk is van. A fiatalok beépülés a gyülekezetbe elsősorban nem az iskola felelőssége - az ő feladatuk a minél igényesebb oktatási színvonal biztosítása - nekünk, a gyülekezetnek kell egy nyitott kapuval várni a fiatalokat.Ez a terület, reménység szerint, most kezd felfrissülni. (Természetesen az iskola lehetősége és felelőssége is megvan, hiszen nagyon sokat segíthetnek a megfelelő hangulatú hittanórák és áhítatok. Ebből a szempontból is fontos lesz megnézni az első olyan év tapasztalatait, amikor már iskolalelkész szolgált az iskolában, s ennek tükrében levonni a konzekvenciákat a jövőre nézve. Hogyan tovább? Miben kell változtatni? Miben értünk el eredményeket a misszió szempontjából? Milyen segítséget tud nyújtani a gyülekezet? stb. stb.)

  - A "gyülekezet osztódás" is  fontos lehet, helyben lakó lelkésszel. (Szerintem nálunk Rákóczitelepen kellene ezt megoldani és ott egy helyben lakó lelkésszel még intenzívebb munkába kezdeni. Többen elmondták, hogy nagyot lendít egy helyben lakó lelkész.)

Kicsit kitekintva az egyházmegye szintjére:
A nyugat - békési modellt így fogalmaztam meg:
Nem újabb megyei csendesnapok szervezése a fontos - van sok országos és kerületi. Inkább a gyülekezeti missziók erősítése. (Így mentünk a zenekarunkkal tavaly Telekgerendásra és Pusztaföldvárra, idén pedig Nagyszénásra.)
Ebben segítség az Immanuel DVD.
A lelkészek erősítése is nagyon fontos, - szerintem a legfontosabb - hiszen a valódi misszió a hétköznapokban a gyülekezetekben folyik.
Mivel területileg a mi egyházmegyénk a legkisebb - máshol  nem ritka, hogy 120 kilométerre van két gyülekezet, - nálunk oldható meg a legjobban az átjárás.
A kapcsolatok erősítését segíti, hogy a nyári gitár és a sport táborunkba is várunk a kisebb gyülekezetekből fiatalokat.
(Nem nagyképűségből írom, de ebben a misszióban az orosházi gyülekezet tényleg szeretne motor lenni a megyében! (Én is, amúgy minek vagyok missziói lelkész? ) Segíteni, mozgatni és erősíteni kell minden missziói alkalmat, természetesen elsősorban ott, ahol erre szükség van, vagy a lelkésztől jelzés érkezik.)
Ezt hívják  - eddig nem tudtad, de ma megtudtam - oázis modellnek.

2. Ne felejtsétek: Pénteken 17.00. órakor Bibliaiskola!!!!!!!

3 komment

Az evangélikus iskola és az egyházközség vezetősége összeállította a Székács József emléknapok programját.

Erről az iskola egy nagyon jó összefoglalót írt, szeretettel adom tovább nektek:

 

Tájékoztató az Orosházi Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium március 28-án tartandó

 

Székács József emléknapjáról

 

Az idei évben Székács József 200. születési évfordulójára emlékezünk országszerte. Iskolánk azonban nem csak az emlékév és az evangélikusság ünnepe miatt emlékezik meg városunk jeles szülöttéről. Szándékunk szerint a közeljövőben szeretné intézményünk felvenni Székács József nevét. Orosházi születésével, itt végzett iskolájával alapozta meg azt a tudást, ami oly sokoldalú püspökké, tudóssá tette. A számos nyelven beszélő, külföldi tanulmányokat folytató tudós, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagja, püspökként vívott ki országos ismertséget, megbecsülést és tiszteletet. Ezáltal élete követendő példaként szolgálhat diákjaink és tanáraink számára egyaránt.

Ebből az okból szerveztük meg emléknapunkat, melyet 2009. március 28-án 9.00-12.00-ig tartunk. A tervezett programot korosztályainknak megfelelően igyekeztünk kialakítani:

Reggel közös áhítattal indul a program. Ezt követően Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelő úr tart előadást Székács József életútjáról iskolánk dísztermében a felsős és gimnáziumi évfolyamok számára. Vendégünk lesz Székács József szolgálati helyének, a Deák téri templomnak nyugalmazott lelkésze, Zászkaliczky Péter lelkész úr is.

Alsós évfolyamok (1-4. évf.)

  • játékos feladatok Székács Józseffel kapcsolatban

  • látogatás az orosházi Szántó Kovács János Múzeumban, ismerkedés a korszakkal, melyben Székács élt, alkotott

Felsős évfolyamok (5-8. évf.)

  • tabló készítése Székács József életéről, ami később a faliújságra is kikerülhet

  • Székács József életrajzának, életének tanulmányozása

  • az életrajz alapján az osztályok totót töltenek ki (összesítés után a legjobbakat osztályonként díjazzuk)

Gimnáziumi évfolyamok (9-12. évf.)

  • számítógépes prezentáció készítése Székács József életútjáról

  • 2 oldalas illusztrált fogalmazás „Székács József és kora” címmel (A fogalmazás tartalmazhatja az életút állomásait, a kor történelmi eseményei közé illesztve. Az illusztrációk ábrázolhatják az életutat és a korabeli eseményeket, épületeket, személyeket stb.)

Források keresése, interneten, otthon, az iskola könyvtárában, a városi könyvtárban.

Reményeink szerint ez a program diákjaink figyelmét leendő névadónkra, példaként követendő életútjára irányítja. A későbbiekben természetesen továbbra is foglalkozni fogunk Székács József munkásságával.

 

2009. április 19. A vasárnapi istentisztelet után egyháztörténeti kiállítás megnyitása,

melyen Székács Józseffel kapcsolatos relikviák is bemutatásra kerülnek – többek

között Székács Józsefről készült újonnan restaurált festmény.

A kiállítást megnyitja: Deák László igazgatólelkész.

 

2009. szeptember 25. 18.00 óra: Könyvbemutató

Bemutatásra kerül Székács József naplója, melyet Kertész Botond egyháztörténész rendezett sajtó alá.

A bemutató helye: a Petőfi Művelődési Központ Városi Könyvtár.

 

2009. október 31. 10.00 óra: A Székács Év zárásaként a reformációs istentiszteleten az

evangélikus templomban Székács emléktábla avatására kerül sor.

Ezen alkalommal veszi fel evangélikus oktatási intézményünk Székács József nevét.

Ünnepélyes névadás alkalmából a tervek szerint Varga Béla városunk fafaragó

művésze egy mellszobrot ajándékoz iskolánknak.

 

 

 

 

 

komment

 

1. Programok:Március 20. most péntek 17.00. BIBLIAISKOLA!!!!

Március 21.  szombat 14.00. - Húsvétváró délután - családi istentisztelet az iskolában!!

Március 21. szombat 18.00. Ifjúsági órára várok mindenkit!

Március 22.  vasárnap (!) 18.00. Ifjúsági istentisztelet az Immanuel zenekar szolgálatával. (17.00. órás esti istentisztelet elmarad!)

Március 24. 16.30. "ProChrist Impulse" istentisztelet -az iskola disztermébe.

Március 26. csütörtök 17.00. Esti istentisztelet - "ProChrist Impulse" istentisztelet - Győry Vilmos terem. (itt lehet megnézni, hogy milyen lesz a nyolc estén át tartó evangelizáció)

Március 28. - 29. Székács József emléknapok (Vendég Zászkaliczky Péter nyugdíjas lelkész - Deák tér)

Március 30. - április 6. 18.00. Pro Christ evangélizáció

2. Egy régi célomat fogom megvalósítani: Kéthetenként kedd délelőttönként feleségemmel gitáros beszélgetést fogunk tartani a Családok Átmeneti Otthonában élő szülők számára. (A jelszó továbbra is: Lényeg, hogy a lényeg maradjon - és semmi lényegtelen ne vigye el az erőmet, attól, amit igazi feladatomul kaptam: Az evangélium hirdetését. Ez az alkalom valóban ezt fogja szolgálni.)

3. Végleges táboridőpontok:Május 3. (vasárnap) Ifjúsági csendesnap - Nagyszénás

Május 8. - 10. Konfirmandus tábor - Szeged (Hajdu Attila tanár úrral szervezzük.)

Július 13. - 17. Gitártábor - Orosháza (Feleségem szervezi a zenei részt, én pedig a lelkit. ... és persze a tavalyi összeszokott csapat :-) - Bianka, Zoli, Szabi, Józsi és többiek.)

Augusztus 10. - 12. Sporttábor - Orosháza (Két segítőm már van: Körmöczi Zoli és Bánki Horváth Gyuri.)

4. Nagyon szép plakátok készültek a ProChrist evangelizációra!!! Kérem, hogy aki ki tudja tenni olyan helyen, ahol sokan látják - akár a saját szobaablakotokba egy forgalmas helyen  vagy a szomszéd boltban, rendelőben stb. stb.- jöjjön be a hivatalba érte!!!

5. Ami volt:

Erről keveset írok, egyszerűen nincs időm beszámolni. Néhány rövid mondatban megpróbálom:

 - A vasárnapi istentiszteletre zsúfolásik megtelt a Győry Vilmos terem, plusz székeket kellett felvinni, hogy elférjünk. (eredetileg 170 szék van bent.)

 - Koszorús Oszkár nagyon jó beszédet tartott a város március 15 -i ünnepségén!!

 - A családi istentiszteletek létszáma stabil, 60 - 70 szülő és gyermek jön el vasárnapról - vasárnapra. A vasárnap reggeli családi istentisztelet egy elemmel bővült: A gyerekek az aznap elhangzott téma alapján írnak egy rövid imádságot, ami a következő vasárnap a záró imádság az istentiszteleten.  (Legutóbb  5 kisgyerek írt imát, és fel is olvasták. Hétvégére  már hárman jelentkeztek.)

- Nagyon tartalmas szeretetvendégséget tartottunk vasárnap, Ribár esperes úr izraeli úti beszámolója volt a középpontban, valamit négy nagyon szép énekkel szolgált a Credo zenekar.

 - Deák Gabi vezetésével hétről - hétre 20 - 25 idős énekel a Halleluja énekkörben, s immár második alkalommal szolgáltak az istentiszteleten is.

 - Tegnap Koszorús Oszkár képviseltük a gyülekezetet a "Szabad sajtó napja" alkalmából szervezett ünnepségen.

 - Szabi és Csehi Józsi vezetésével egy kis csapat készíti elő a ProChrist evangelizáció technikai hátterét. (A templomtoronyba szerelt parabola antenna fogja venni a jelet egy távoli műholdról.)

 - Jantos István vezetésével idén is komoly és látványos felújításokat tervezünk a temetőben és a gyülekezeti helységeben. (Ma megújult a gyülekezeti terem falán levő hatalmas tábla. A régiről peregtek le a betűk, most egy hatalmas Luther rózsa díszíti az egész utcát.)

 - Ezt nem mi szerveztük, de örömmel írom: Két fantasztikus hittanverseny volt az iskolában, mind az alsósoknál, mind a felsősöknél rekord számú csapat jelentkezett.

 - Érdekes dolgokat ír egy barátunk a kommentek közé (FkmIstván) Más is válaszolhat neki, biztos nem haragszik meg!

 ... und so weiter.. ..and so forth....et cetera.... és így tovább, - majd ha újra lesz időm....

Még valami: 36.....s közben  tegnap csendben elmúltam 36 éves. (Általában a felének se érzem magam, néha - néha, nagyon ritkán (!) meg a duplájának. :-) Nem kérek mást az Istentől a következő évekre, csak erőt és hitet elvégezni mindazt, amit rám bízott itt Orosházán. Hiszem, hogy az Ő munkájának semmi nem állhat ellen, s hiszem, hogy rengeteg áldott alkalmat fogok még közösen megélni VELETEK!  (Még a rosszat is jóra fordítja...:-) Mostanában éppen valami rosszból tanultam és emiatt alakítottam át az életem. Megtudtam, megértettem, elgondolkoztam és aszerint változtam. Köszönet ezért is!)

Mi lelkészek megtesszük, ami rajtunk áll, gyertek ezekre az alkalmakra, hívjatok másokat is, építsük együtt Krisztus egyházát!
(Köszönöm a gyülekezet szeretetét és támogatását! Naponta érzem.)

Egy IV. századi kódexből ránk marad áldással kérem Isten gazdag áldását minden olvasóm életére:

 

Úti áldás

 

Az Úr legyen előtted,

hogy a jó utat mutassa neked.

Az Úr legyen melletted,

hogy téged karjába zárjon,

és megvédjen a veszedelmektől.

Az Úr legyen mögötted,

hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.

Az Úr legyen alattad,

hogy felfogjon, ha leesel.

Az Úr legyen tebenned,

hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.

Az Úr legyen körülötted,

hogy megvédjen, ha mások rád rontanak.

Az Úr legyen fölötted,

hogy megáldjon téged!

Így áldjon meg téged a jóságos Isten,

ma, holnap és minden időben!

 

komment

 

Keresztény

 

 

 

Könnyűzenei

 

 

 

 

istentisztelet

 

 

 

 

 

2009. március 22.

  

 (vasárnap)

18.00. óra

 

 

 

 

Helyszín: Győry Vilmos

 

terem

 

 

 

 

Igét hirdet: Deák László

 

 

 

Az istentiszteleten

 

 

 

élőben

 

 

 

szolgál az IMMANUEL

 

 

 

zenekar!!

 

 

komment

süti beállítások módosítása