ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

szeptember 2007
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Kedves Barátaim!

Húúúúúúúúú, ez a hét nagyon tartalmas volt!
A pénteki óvodai családos délutánt az első könnyűzenei istentisztelet követte szombat este.
Az első alkalom mindig izgalmas.
Hogy fog sikerülni?
Hányan jönnek el?
Olyan lesz -e, mint amilyennek elképzeltük?
Ijedt kis kérdéseimre az Isten csattanós választ adott azzal, hogy 80 - 90 fiatal volt együtt ezen az estén, s ami külön öröm, hogy sokan megfogadták esperes úr jelszavát, amit a Harangszó újságban írt erről az alkalomról: "Nem csak a húsz éveseké a világ..". Ennek szellemében az idősebb nemzedék is képviseltette magát az istentiszteleten.

Kedden megint jött valamiből az első:
Számomra az első felsős csendesnap háromszáz fiatallal.
A reggeli áhítatot Laczki János lelkész tartotta a díszteremben, majd Durkó Albert békési pünkösdi lelkész - aki egyben a "Mégis van remény egyesület" vezetője is - előadása következett. Közben bizonyságot tett Kiss István is, aki skinhead fiatalból lett a baptista ifjúság és a cigánymisszió egyik motorja. :-)
Úgy éreztem, hogy mind a három ember, aki igei szolgálatot végzett, nagyon jól meg tudta fogni a fiatalokat. A zenei szolgálatról Deák Gabriella és Csehi József gondoskodott, s a mai modern énekeket meglepő lelkesedéssel énekelték a fiatalok.

Az alkalmat a templomban úrvacsorai istentisztelettel zártuk, ahol én szolgáltam.
Természetesen ezen az alkalmon nem volt kötelező úrvacsorát venni, de a két lelkésznél legalább 60 fiatal élt ezzel a lehetőséggel, én pedig 35 fiatalnak a fejére tehettem rá a kezem Isten áldását tolmácsolva.
Felemelő ünnep volt, jó volt látni, ahogy fiatalok teljesen spontán, egymás kezét fogva jöttek ki az oltárhoz és 12 éves kisgyerektől kezdve a szinte már felnőtt 18 éves fiúig vették az úrvacsorát és kérték az Isten áldását az életükre.

(Képek készültek, de még fel kell dolgozni őket. Egyenlőre még néhány ÚJ képet tettem fel az óvodai alkalomról.)

Ha már óvoda:
Holnap 150 kis óvodást várunk a templomba, hogy megismerkedjenek az épülettel és az óvodai tornatermen kívül más környezetben is hallgassák a kicsiknek szóló áhítatot.

Levente Péter honlapján megjelent az orosházi szolgálatainak pontos programja:

http://leventepeter.hu/peter/kozeleti.htm

Ildikó és Péter nagyszülők is lettek, erről is láthattok képeket.
Isten áldását kérjük Orosházról is a kis Ábrisra! (képek ennek az oldalnak az alján, a programok után.)

http://leventepeter.hu/peter/aktualis.php

..most pedig megyek egy gyorstalpaló olasz nyelvtanfolyamra feleségemhez, mert holnap egy olasz lány jön hozzánk ebédelni.

Annyit tudok, hogy "Csaó!", de ezt nem mondhatom egész délután...

komment

Tegnap délután megtartottuk az óvodai "domb - evangélizációt"


Hálát adunk Istennek, mert:

 - nagyon szép volt az idő.
 - sok szülő és gyermek maradt ott.
 - nagyon jól érezték magukat a szülők és a gyerekek, hihetetlen hangulata volt az alkalomnak. Rengeteg gyerek figyelt, játszott, nyüzsgött az egész udvar.
 - Ez volt az első hivatalos szolgálata a FORRÁS zenekarnak, s külön öröm, hogy ezt a legkisebbek felé tehették meg. (Ma jönnek a nagyobbak, hiszen 18.00. órától könnyűzenei istentisztelet lesz a templomban.)

Íme néhány kép, sajnos nem igazán adják vissza a hangulatát az alkalomnak, de talán "átmegy" valami.

komment

(AKIK KÜLÖN LEVELET KAPTAK MEGÉRTIK)


Természetesen OLVASHATTOK  és nem OLVASHATOK!
Nem csak nekem szól!

(Olyan sötét még nem vagyok, hogy arról írogassak nektek, hogy én mit olvashatok saját magamtól. :-)

(A helyesírás soha nem volt az erősségem. Azért igyekezni fogok!)

Ehhez mit szóltok??

Hlyeesíárs!
A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestögée annak,mkénit rdeeözndenk el a btüek.Eyegüdl az a fntoos,hgoy az eslő és az uolstó bteű a hlyéen lygeen.Ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivszsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad.A jnleeésg mgáayzrataa az,hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket,hneam tleejs sazakvat ovals.Íme a bzoinytéik. 


1 komment

2007. SZEPTEMBER 21. -ÉN PÉNTEKEN 16.00. ÓRÁTÓL KÖNNYŰZENEI CSALÁDOS DÉLUTÁNT TARTUNK A HAJNAL ÓVODÁBAN.


SZOLGÁL A FORRÁS ZENEKAR.
(A zenei szolgálat első részében főleg keresztény gyermekdalokat fognak énekelni, a folytatásban pedig már a felnőtteket is megszólító számok fognak elhangozni.)

Érdemes lesz visszanézni, mert képeket is fogok feltenni a blogra az alkalomról.

komment

2007. szeptember 25. -én kedden 8.00. órától
 az evangélikus iskolánk 300 fiatalját várjuk
csendesnapra az iskola dísztermébe.


Az alkalmat énekléssel és Laczki János áhítatával fogjuk kezdeni. Ezután egy előadást - bizonyságtételt(!) - fogunk meghallgatni Durkó Albert békési lelkipásztortól és meglepetés vendégétől. Az előadást követő rövid szünet után csoportokban fogunk beszélgetni a hallottakról, majd a templomba átsétálva egy közös úrvacsoravétellel zárjuk az alkalmat, ahol én fogok igét hirdetni, és a gyülekezet lelkészei közösen osztják az úrvacsorát.

Egy interjú vendégünkkel:

http://eloviz.epk.hu/node/212

Albert szolgálata alapján fog a misszió mai lehetőségeiről beszélni, s mindarról az áldásról, amit ő is átélt életében.

SZERETETTEL VÁRJUK!

U.I.: Az elmúlt héten meglátogattuk Albertet és a beszélgetés közben kiderült, hogy nagyon sokmindenben egyformán gondolkozunk. Éppen ezért nagyon szeretném, ha ebből a találkozásból egy egymást segítő és gazdagító kapcsolat alakulna ki - köztünk és a közösségeink között is.
Kedden az Úristen elénk ad 300 gyereket, lesz köztük érdeklődő, unatkozó, megtért és kereső egyaránt.
Szólhatunk hozzájuk előadásban, igehirdetésben, bizonyságtételben. Együtt borulhatunk le az Úr oltára előtt az úrvacsoravételnél.
Nagy ajándék ez, s hiszem, hogy az Isten áldása lesz az egész délelőttön!
Ezért imádkozzunk!

komment

Ahogy korábban írtam, egy közepes és egy kis méretű gyülekezet lelkészi szolgálatai után kerültem Orosházára, amit nagyon sokan igazi "lelkészi nagyüzemnek" hívnak.
Mindez valahol igaz is, hiszen itt a szolgálatok tömegével találkozik az ember, minden napra jut áhítat, látogatás, megbeszélés, temetés és rengeteg más alkalom.
Nem csak a szolgálatok száma nagyon nagy, hanem a résztvevők száma is. Ami itt egy átlagos istentisztelet kevésnek tűnő létszáma az máshol egy ünnepi istentiszteletet soha nem látott sokasága.

Ezt a két dolgot szeme előtt tartva nagyon fontosnak látok két gondolatot:

 - A tömeg is egy - egy emberből, egy - egy lélekből áll. Nincs úgy "általában" gyülekezet, hanem terhet és súlyokat hordozó emberek vannak, akik harcolnak a hitükért.
 - Nincs egy iskolai csendesnapon "hat osztály", hanem 150 gyerek van együtt, akik mind - mind várnak valamit, s szeretnének az Istenben társat és támaszt találni. Emberekben nincs nagyüzem, csak az alkalmak számában.

 - A másik amit mindig észben tartok a rengeteg program szervezésénél:  mindez soha ne legyen pusztán leküzdendő akadály, amin jó lenne minél előbb túl lenni, hanem minden programot egy újabb LEHETŐSÉGKÉNT  igyekszem felfogni.
Ez nem könnyű feladat, Benkő Dániel - kissé megbuggyant :-) - gitárművész jut mindig az eszembe.
Egy riportot készítettek vele. Váratlanul megkérdezte a riportert:
 - Te most tudsz másra is figyelni?
 - Igen, a holnapi műsorra, egyéb terveimre stb. stb.  - mondta a riporter.
 - Na látod ez a baj! - szólt a válasz - Én most 1000% -ig csak rád figyelek, csak te vagy a fontos, most itt akarok maximálisan teljesíteni.

Nem könnyű 100% -ig ott lenni mindenhol, miközben az ember agyában - mintegy rejtetten futó program - már ott rohan a következő alkalom rengeteg terve. De ott kell lenni maximálisan, mert a gyászolónak most fáj, a 350 felsős gimnazistának most akar adni valamit az Isten rajtam keresztül, s a házasságra készülő fiatalok most akarnak életreszóló útravalót kapni.

Komolyan kell venni a "most" alkalmakat, mert a lelkészi szolgálat nem olyan, mint egy focimeccs, ahol csatárként sétálgatok, kihagyom a helyzeteket, aztán előbb - utóbb csak rúgok egy gólt. Lelkészként mindig törekedni kell a "góllövésre" mert a 9 kihagyott helyzetet nem lehet jóvá tenni egy begyötört góllal. (a fociban igen.) A 9  kihagyott helyzet, kilenc élet lehet....



komment

Keresztény könnyűzenei istentisztelet lesz szeptember 22. -én szombaton
18.00. órától az orosházi   evangélikus templomban!
Szolgál a FORRÁS  zenekar, igét hirdet Deák László evangélikus lelkész.
Az istentisztelet felekezetileg nyitott, minden közösségből várjuk a fiatalokat.
A következő könnyűzenei istentisztelet
október 28. -án vasárnap 17.00. órától lesz!

komment

10.
szeptember

ZÚGÓ VIZEK...

Laci73  |  komment
Zúgnak a vizek (feladatok) az életünkben.



Csak néhány villanás:


1. Továbbra is lendületben a GYŐRY VILMOS EVANGÉLIKUS SZERETETSZOLGÁLAT  szervezése. A dokumentumok beszerzése mellett megkezdtük a leendő új munkatársak megkeresését is.

2. Közelít Levente Péter! Egyenlőre csak telefonon beszélgetünk és tervezzük a jövőt, de tenni is kell, hogy a találkozó valóban emlékezetes legyen. Például 600 óvodást kell összeszedni, plusz 40 pedagógust és legalább 25 óvónőt. Ha ez megvan, akkor nincs gond, mert a többit Péter majd Ildikóval fantasztikusan megoldja.

3. Megvolt az első ifi az új ifjúsági lakásban. Bár egy orgonakoncert miatt csak 19.45. -kor tudtuk elkezdeni, de 30 fiatal megvárta a kezdést.
Az ifin Kasza Gabi tartott egy őszinte áhítatot, és Sámuel tanított minket az iszlám vallásról. Utána - a közeledő éjszaka ellenére :-) - jót beszélgettünk és énekeltünk.
Ennek nagyon örülök!
(Figyelem:  - nagyszénási tábor jelentkezés - eddig 20 -an vagyunk, még van hely.
                  - Első könnyűzenei istentisztelet szeptember 22. szombat 18.00.)

4. .....csakúgy, mint a gyerekistentiszteletnek, ahol csaknem 60 -an beszélgettünk a 10 meggyógyult leprás történetéről. (A Sámuel - csoport kreativitását és lelkesedését ezúton is köszönöm!)

5. Beindult az iskolai hittan. Komoly kihívás... :-) (Nem a tananyag, inkább a "csendőri feladatok")



Szép napot mindenkinek és békés hajókázást a háborgó tengeren!

komment

04.
szeptember

Beharangozó

Laci73  |  komment
Szeptember 30. és október 3. között az Orosházi Evangélikus Gyülekezet vendége lesz Döbrentey Ildikó és Levente Péter.

Amit kapunk: Gyerekműsorok, óvónő és pedagógus továbbképzések, beszélgetések.

GYEREKMŰSOROK:

2007. október 1. hétfő 9.00. és 11.00. óra
Evangélikus Gimnázium díszterme.


CSODÁS



HÉTKÖZNAPOK


 

KACAGÓ KONCERT

Égbőlpottyant vendégek

 

DÖBRENTEY ILDIKÓ

 


LEVENTE PÉTER

 

 

Kacagó házigazdák

 

 A KÖZÖNSÉG apraja-nagyja

 

 Égbőlpottyant szerepjáték, jelmezek-díszletek nélkül.

Szárnyaló képzeletünk és játékos kedvünk mégis

benépesíti a színpadot és a nézőteret egyaránt.

 



BŐVEBBEN:
www.leventepeter.hu

komment

03.
szeptember

Repkedés

Laci73  |  komment
...ha már néhány perce a "repkedésről" írtam: "Aki jó asszonyt talál, boldogságot talál, neki megfelelő segítséget, támaszt."

Jó társ nélkül nekem se menne!

komment

Az elmúlt napok eseményei után egy kérdés merült fel bennem, amire az életemmel fogok felelni: Egy ilyen nagy gyülekezet lelkészeként az Istentől kapott felelősség bénítani vagy repíteni fog?

Egyelőre repít - már amennyire egy gyarló lelkész szárnycsapkodásait repülésnek látja az Isten... :-)

Azért csak óvatosan a tempóval! " 220 felett......"

Az elmúlt héten - a sok egyéb szokásos szolgálat mellett - három jelentős alkalmon szolgálhattam:

Pénteken, feleségemmel együtt, egy csendesnapot tartottunk az evangélikus gimnázium 40 pedagógusának.  Csorvásra mentünk ki egy csodálatos tanyára, ahol az istállóból egy  nagyon szép kis kápolna is épült.
40 pedagógus, 40 élet, 40 lélek, 40 különböző élethelyzet, akik utána kicsit több, mint 500 gyerek életére lesznek hatással.
Ezt hívják a közgazdaságban és más területen multiplikátor hatásnak:

"Külön előnye a nevelők képzésének, hogy jelentkezik egy multiplikátor hatás, azaz egy nevelő pályája során több fiatallal (3 - 4 - 10 - 20?) kerül kapcsolatba, több fiatal életére gyakorol jelentős befolyást. A projekt megvalósítása során kiképzett 60 nevelő ezáltal körülbelül 250-300 fiatal eredményes pályakezdését segítheti elő."

Reménység szerint az iskolában a negyven valahány pedagógus ugyan ilyen sok diák életére lesz hatással!  (Vagyis én úgy igyekeztem "lendületbe hozni" a pedagógusokat, hogy ők tovább lendülve, lendületbe hozzanak minél több diákot.)

Szombaton ötven 9. osztályos diákkal lehettem együtt, szintén csendesnapot tartva. Egy tervem volt - ami a gyülekezeti ifjúság életében is a tervem: Az elmélyült hitéletet valamint a felszabadult játékot és jókedvet egyaránt bevinni az alkalomba, hogy látható legyen: a keresztény hit és a vidám ifjúsági élet nem áll ellentétben egymással. Úgy érzem sikerült megvalósítani.

Vasárnap tanévnyitó istentisztelet volt a templomban és én prédikálhattam. 500 gyerek és rengeteg szülő. Érdemes itt is belegondolni a multiplikátor hatásba: Hazamegy csaknem 1000 ember s hány embert érhetnének el? (Egyet már biztos sikerült megszólítani, aki ma odajött hozzám a boltban és elkérte a névjegykártyám, mert - a vasárnapi ige hatására - a férje szeretne beszélgetni velem.)

A multiplikátor hatást szeretnénk tervezetten erősíteni azzal, hogy különböző életkorú csoportok felpezsdítésére különböző gárdák alakulnak. Már itt is a gárdák... .-)


Az óvodásokat és általános iskolásokat a Sámuel - csoport mozgatja. Ez a csapat eddig is nagyon jól működött, és a lendület az új tagok érkezésével csak tovább nőtt. (a múlt héten egy nagy rendszerezést és takarítást tartottak, rengeteg  eszköz és írószer került elő, ezeknek nagy hasznát fogjuk venni a jövőben.) Feladatuk a vasárnaponkénti gyerekistentisztelek, az ádventi és a húsvéti gyereknapok és a nyári napközis tábor megszervezése.

A múlt héten megalakult egy vezetői csapat, akik 14 - 24 éves fiatalok életét fogják össze. Ennek a tagjai néhány teológus és ifjúsági vezetőképzőt végzett fiatal. Kialakítottunk egy munkatervet, ezt nem szeretném részletezni, lejjebb olvashattok róla. Ennek a csapatnak a feladata a hetenkénti ifjúsági alkalmak, az őszi és nyári táborok valamint  a könnyűzenei ifjúsági istentiszteletek megszervezése.
Külön öröm, hogy az egyik lakásból egy ifjúsági centrumot tudtunk kialakítani, a fiatalokkal kitakarítottunk, bepakoltunk, így már az új helyen várunk mindenkit szombaton.

Csendben folyik a nyugdíjas testvérek még erősebb összefogása a leendő idősek napköziotthonának keretében. A következő bejegyzések egyike ennek a fontosságáról fog szólni. (Bár jobban megértené mindenki, ha ma eljött volna velem egy idősebb hölgyhöz, aki négy éve fekszik szinte teljesen bénán az ágyban. Neki nagyon sokat fog jelenteni a házi segítségnyújtás.)

Természetesen minden csoport életéből -  a legjobb tudásuk szerint  - kiveszik a lelkészek is a részüket!

Hála Istennek a gyülekezet zenekara is elkezdte a gyakorlást. (FORRÁS ZENEKAR - 8 fővel.) Ennek a szolgálati ágnak is sikerült megteremteni a tárgyi feltételeit: az egyik lakásban berendeztük egy kis állandó stúdiót.

Íme az egyik darab, amivel készülnek: :-)


..s ez még csak a kezdő, beköszönő mű az életükben! A többi zeneszám a DOMB EVANGÉLIZÁCIÓN, 
az óvodában fog felcsendülni szeptember 21. -én.


komment

süti beállítások módosítása