ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Az elmúlt napok eseményei után egy kérdés merült fel bennem, amire az életemmel fogok felelni: Egy ilyen nagy gyülekezet lelkészeként az Istentől kapott felelősség bénítani vagy repíteni fog?

Egyelőre repít - már amennyire egy gyarló lelkész szárnycsapkodásait repülésnek látja az Isten... :-)

Azért csak óvatosan a tempóval! " 220 felett......"

Az elmúlt héten - a sok egyéb szokásos szolgálat mellett - három jelentős alkalmon szolgálhattam:

Pénteken, feleségemmel együtt, egy csendesnapot tartottunk az evangélikus gimnázium 40 pedagógusának.  Csorvásra mentünk ki egy csodálatos tanyára, ahol az istállóból egy  nagyon szép kis kápolna is épült.
40 pedagógus, 40 élet, 40 lélek, 40 különböző élethelyzet, akik utána kicsit több, mint 500 gyerek életére lesznek hatással.
Ezt hívják a közgazdaságban és más területen multiplikátor hatásnak:

"Külön előnye a nevelők képzésének, hogy jelentkezik egy multiplikátor hatás, azaz egy nevelő pályája során több fiatallal (3 - 4 - 10 - 20?) kerül kapcsolatba, több fiatal életére gyakorol jelentős befolyást. A projekt megvalósítása során kiképzett 60 nevelő ezáltal körülbelül 250-300 fiatal eredményes pályakezdését segítheti elő."

Reménység szerint az iskolában a negyven valahány pedagógus ugyan ilyen sok diák életére lesz hatással!  (Vagyis én úgy igyekeztem "lendületbe hozni" a pedagógusokat, hogy ők tovább lendülve, lendületbe hozzanak minél több diákot.)

Szombaton ötven 9. osztályos diákkal lehettem együtt, szintén csendesnapot tartva. Egy tervem volt - ami a gyülekezeti ifjúság életében is a tervem: Az elmélyült hitéletet valamint a felszabadult játékot és jókedvet egyaránt bevinni az alkalomba, hogy látható legyen: a keresztény hit és a vidám ifjúsági élet nem áll ellentétben egymással. Úgy érzem sikerült megvalósítani.

Vasárnap tanévnyitó istentisztelet volt a templomban és én prédikálhattam. 500 gyerek és rengeteg szülő. Érdemes itt is belegondolni a multiplikátor hatásba: Hazamegy csaknem 1000 ember s hány embert érhetnének el? (Egyet már biztos sikerült megszólítani, aki ma odajött hozzám a boltban és elkérte a névjegykártyám, mert - a vasárnapi ige hatására - a férje szeretne beszélgetni velem.)

A multiplikátor hatást szeretnénk tervezetten erősíteni azzal, hogy különböző életkorú csoportok felpezsdítésére különböző gárdák alakulnak. Már itt is a gárdák... .-)


Az óvodásokat és általános iskolásokat a Sámuel - csoport mozgatja. Ez a csapat eddig is nagyon jól működött, és a lendület az új tagok érkezésével csak tovább nőtt. (a múlt héten egy nagy rendszerezést és takarítást tartottak, rengeteg  eszköz és írószer került elő, ezeknek nagy hasznát fogjuk venni a jövőben.) Feladatuk a vasárnaponkénti gyerekistentisztelek, az ádventi és a húsvéti gyereknapok és a nyári napközis tábor megszervezése.

A múlt héten megalakult egy vezetői csapat, akik 14 - 24 éves fiatalok életét fogják össze. Ennek a tagjai néhány teológus és ifjúsági vezetőképzőt végzett fiatal. Kialakítottunk egy munkatervet, ezt nem szeretném részletezni, lejjebb olvashattok róla. Ennek a csapatnak a feladata a hetenkénti ifjúsági alkalmak, az őszi és nyári táborok valamint  a könnyűzenei ifjúsági istentiszteletek megszervezése.
Külön öröm, hogy az egyik lakásból egy ifjúsági centrumot tudtunk kialakítani, a fiatalokkal kitakarítottunk, bepakoltunk, így már az új helyen várunk mindenkit szombaton.

Csendben folyik a nyugdíjas testvérek még erősebb összefogása a leendő idősek napköziotthonának keretében. A következő bejegyzések egyike ennek a fontosságáról fog szólni. (Bár jobban megértené mindenki, ha ma eljött volna velem egy idősebb hölgyhöz, aki négy éve fekszik szinte teljesen bénán az ágyban. Neki nagyon sokat fog jelenteni a házi segítségnyújtás.)

Természetesen minden csoport életéből -  a legjobb tudásuk szerint  - kiveszik a lelkészek is a részüket!

Hála Istennek a gyülekezet zenekara is elkezdte a gyakorlást. (FORRÁS ZENEKAR - 8 fővel.) Ennek a szolgálati ágnak is sikerült megteremteni a tárgyi feltételeit: az egyik lakásban berendeztük egy kis állandó stúdiót.

Íme az egyik darab, amivel készülnek: :-)


..s ez még csak a kezdő, beköszönő mű az életükben! A többi zeneszám a DOMB EVANGÉLIZÁCIÓN, 
az óvodában fog felcsendülni szeptember 21. -én.


komment

süti beállítások módosítása