ISTEN VÁR RÁD!!!

"Te pedig most állj meg, hogy elmondjam neked az Isten beszédét" (1. Sám. 9.)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kedves Barátaim!

Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a néhány mondatot, hogy - reformáció ünnepe után - tisztába legyünk november első két napjának hátterével. Ebből az írásból katolikusként és protestánsként is tanulhatunk. (Pl. azt, hogy halottak napja nem hétfőn van, ahogy sokan hiszik, hanem kedden.)
Nagyon fontos protestáns emberekként is szeretettel emlékeznünk mindazokra, akik előre mentek, de soha ne feledjük, hogy mi rájuk csak Jézus Krisztuson keresztül és a Szentírás tanítását szem előtt tartva gondolhatunk.

"A mindenszentek vagy mindenszentek napja keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. Mindenszentek a diadalmas egyház ünnepe, amely a mennybe jutott, megdicsőült lelkek társasága. Itt vannak azok a szentek, akik kimaradtak a naptárból, nincs külön ünnepnapjuk.
A halottak napja keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.
Magyarországon a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt a protestánsok közt is és ünneplik az anglikánok is.

Halottak napja: Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá.

Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. Ekklesziológiailag a küzdő egyház (ecclesia militans) megemlékezése a tisztítótűzben időző lelkekre, a szenvedő egyházra (ecclesia patiens)."


Egy református lelkész egy érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet a reformáció és a mindenszentek napja között: "S, tudjátok, itt kapcsolódik a halottak napjához a számunkra, reformátusok számára nagyon fontos másik ünnep, a reformáció emlékünnepe. Ami nem véletlenül október 31.

Luther Márton maga is tudta azt, hogy Mindenszentek napján az emberek el fognak menni halottak napja előtt abba a wittenbergi templomba, amely a Mindenszentek tiszteletére volt fölszentelve. Tudta azt, hogy az ősök tiszteletére érkezők el fogják olvasni az ő feliratát. Mint egy jó reklámszakember, tudta, hogy hol kell elhelyezni a plakátot. Mint egy bölcs tudós, pontosan tudta azt, hogy hol fognak elmenni azok az emberek, akit érdekelni fognak az ő gondolatai. Akik meg akarnak emlékezni arról, hogy Isten valójában mit szeretne az emberrel."
 

komment

süti beállítások módosítása